Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2002 15:19

Εν αναμονή της ομιλίας Γκρίνσπαν η Wall Street

Στη σημερινή κατάθεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας είναι στραμμένη η προσοχή επενδυτών και αναλυτών στη Wall Street.

Στη σημερινή του ομιλία, η οποία θα ξεκινήσει περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ο διοικητής της Fed αναμένεται να επαναλάβει την πεποίθησή του ότι η αμερικανική οικονομία εξέρχεται από την ύφεση http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/28/200662.htm .

Περισσότερες ενδείξεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας θα δώσουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης και αφορούν στην ανεργία και την παραγωγικότητα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 1,35% και 1,29% αντιστοίχως. Στη διαμόρφωση θετικού κλίματος συνέβαλαν τόσο οι θετικές εκτιμήσεις της Fed για την οικονομία στο περίφημο «Μπεζ Βιβλίο» της http://globalarchive.ft.com/globalarchive/article.html?id=020307001786&query=beige+book όσο και η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, ότι οι παραγγελίες στις αμερικανικές βιομηχανίες αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Ιανουάριο -ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών- λόγω της ισχυρής ζήτησης για αυτοκίνητα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των αμερικανικών εταιρειών στις ευρωπαϊκές αγορές, η μετοχή της General Motors στην αγορά της Φρανκφούρτης σημειώνει αξιόλογη άνοδο μετά την αναβάθμισή της από τη Merrill Lynch, ενώ κέρδη καταγράφουν και οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.