Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2002 15:48

Στη διαιτησία του ΠΟΕ η Ε.Ε. για τους αμερικανικούς δασμούς στο χάλυβα

Στη διαιτησία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) προσέφυγε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση, διαμαρτυρόμενη για την απόφαση της κυβέρνησης Μπους να επιβάλει δασμούς έως και 30% στις εισαγωγές των περισσοτέρων προϊόντων χάλυβα στις ΗΠΑ.

Χθες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα εμπορίου Πασκάλ Λαμί κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους -προβαίνοντας μάλιστα σε σύγκρισή του με τον προκάτοχό του Μπιλ Κλίντον- ότι οι εσωτερικές πολιτικές πιέσεις πρυτάνευσαν των διεθνών δεσμεύσεων των ΗΠΑ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι θα εργαστεί από κοινού με άλλους μεγάλους παραγωγούς χάλυβα, όπως την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα φέροντας την υπόθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Διευκρίνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σκοπεύει να ζητήσει αποζημιώσεις για διαφυγούσες εμπορικές συναλλαγές.

Λίγα πράγματα όμως, σύμφωνα με τους Financial Times, μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση βραχυπρόθεσμα για να εμποδίσει την εφαρμογή των μέτρων που θα επηρεάσουν αρνητικά τις αξίας 2 - 2,5 δισ. δολαρίων εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων χάλυβα. Οι ετυμηγορίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου λαμβάνονται μετά πάροδο διαστήματος άνω του έτους, ενώ πάροδος μηνών απαιτείται για τις αποζημιώσεις.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, επιμένουν ότι η απόφαση για την επιβολή δασμών είναι απολύτως νόμιμη στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς εμπορίου και ήταν αναγκαία αντίδραση στι "άδικο" εμπόριο προϊότων χάλυβα που κατέστρεψαν την εγχώρια χαλυβουργία της. Ο αμερικανός εκπρόσωπος Ρόμπερτ Ζέλικ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση για κρατικές επιδοτήσεις 50 δισ. δολαρίων στον κλάδο την τελευταία πεντηκονταετία.