Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2002 15:04

Καθίζηση της περυσινής κερδοφορίας της LVMH

Yποχώρηση των καθαρών κερδών του στην οικονομική χρήση 2001 ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος LVMH. Τα καθαρά κέρδη του κορυφαίου παγκοσμίως ομίλου ειδών πολυτελείας μειώθηκαν στα 10 εκατ. ευρώ, έναντι 722 εκατ. ευρώ στο 2000. Τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν μείωση 20,4%, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν 5% στα 12,2 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος LVMH πραγματοποιεί το 30% των πωλήσεων του στον τομέα των επιλεκτικών δραστηριοτήτων λιανικής (καταστήματα αφορολογήτων ειδών κ.α.). Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι η περυσινή κερδοφορία του επλήγη από «την έκτακτη πρόβλεψη κεφαλαίων για την κάλυψη προβλημάτων στις επιλεκτικές δραστηριότητές του στον τομέα της λιανικής, οι οποίες επηρεάστηκαν από την μείωση της τουριστικής κίνησης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου». Ο πρόεδρος του ομίλου, Μπερνάρ Αρνό (φωτ.), έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να αποκόψει τις δραστηριότητες αυτές από τον κύριο κορμό δραστηριοτήτων της LVMH.

Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, έκτακτα κέρδη -συμπεριλαμβανομένων των κερδών από την πώληση του μεριδίου του στον οίκο Gucci- επέτρεψαν στον όμιλο να καλύψει πλήρως το κόστος πρόσφατων επενδύσεών στην Ιταλία και, κυρίως, το κόστος απόκτησης μεριδίου 25,5% στον οίκο μόδας Fendi.

Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι το ξεκίνημα του στο 2002 ήταν ενθαρρυντικό, με τις πωλήσεις να σημειώνουν στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου αύξηση 9%, σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2001.