Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2002 18:34

Συμφωνία Ν. Χριστοδουλάκη - εμπόρων, ΓΣΕΒΕΕ

Με ευνοϊκό τρόπο θα κλείσουν οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις των ετών 1993-1998 των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.

Αυτή είναι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)) στην τετράωρη συνάντησή τους με τον υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη. Ετσι, αναμένεται ότι θα ανασταλούν και οι κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει. Οι λεπτομέρειες της ρύθμισης θα αποφασιστούν σε νέα συνάντηση τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.

Οι ανέλεγκτες υποθέσεις εισοδήματος των φορολογουμένων αυτών για τις συγκεκριμένες χρήσεις θα περατώνονται αυτόματα, εφόσον αποδέχονται να κλείσουν τις υποθέσεις ΦΠΑ για την ίδια εξαετία με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια που θα θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Προϋπόθεση είναι το δηλωθέν εισόδημα για την εξαετία να ήταν μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τα αντικειμενικά κριτήρια που είχαν θεσπιστεί για τον προσδιορισμό του. Οι υποθέσεις ΦΠΑ θα κλείνουν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Επίσης αυξάνεται το ανώτατο όριο του τζίρου που θα πρέπει να έχει μια μικρομεσαία επιχείρηση για να υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή -για την εξαετία- και καθορίζεται σε 75 εκατ. δρχ. ανά χρήση από 50 εκατ. δρχ. που προέβλεπαν οι προηγούμενες εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή θα είναι προαιρετική. Προαιρετικό θα είναι και το κλείσιμο των υποθέσεων των μικρομεσαίων για την τριετία 1999-2001 με βάση τη «συνάφεια». Εφόσον υποβάλλουν δήλωση συνάφειας και πληρώσουν τον επιπλέον ΦΠΑ και το εισόδημα που αναλογεί χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, τα βιβλία τους θα θεωρούνται περαιωμένα.