Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2002 10:50

Διεκόπη το ανοδικό σερί στο Τόκιο

Το υποτονικό κλίμα που επικράτησε χθες στις διεθνείς αγορές http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/03/12/203142.htm σε συνδυασμό με νέα ανησυχητικά στοιχεία για την κατάσταση της ιαπωνικής οικονομίας μετρίασαν τον ενθουσιασμό των τελευταίων συνεδριάσεων και οδήγησαν πολλούς επενδυτές να προβούν σε ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών.

Ο Nikkei υποχώρησε κατά 311,97 μονάδες ή 2,62% και διαμορφώθηκε στις 11.607,33 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του εν λόγω δείκτη από τις 13 Δεκεμβρίου 2001. Ανάλογες απώλειες κατέγραψε και ο δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 1.098,56 μονάδες μειωμένος κατά 26,87 μονάδες ή 2,4%.

Εντονο προβληματισμό προκάλεσε η είδηση ότι οι παραγγελίες σε μηχανολογικό εξοπλισμό στην Ιαπωνία κατά τον Ιανουάριο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 15 ετών. Συγκεκριμένα, η μείωση ήταν της τάξεως του 15,6%, ενώ ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα, οι κεφαλαιακές επενδύσεις στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου μειώθηκαν κατά 12%.

«Τα νέα στοιχεία αποτέλεσαν δυσάρεστη έκπληξη. Η επιβράδυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων δυσχεραίνει τις προσπάθειες για έξοδο από την ύφεση», δήλωσε ιάπωνας διαχειριστής κεφαλαίων.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι των τραπεζών και της υψηλής τεχνολογίας, ενώ αντιθέτως, ανοδικά κινήθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι μετοχές των εταιρειών Tokyo Electron και Advantest υποχώρησαν κατά 3,7% και 2,9% αντιστοίχως.

Πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν, πάντως, φυσιολογική τη σημερινή διόρθωση και εκτιμούν ότι το ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων θα συνεχιστεί, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιδράσει θετικά στην κερδοφορία των ιαπωνικών επιχειρήσεων.

«Η αγορά έχει ανακτήσει τις δυνάμεις της», δήλωσε ο Hiroichi Nishi, γενικός διευθυντής στη Nikko Cordial Securities, επικαλούμενος την έντονη συναλλακτική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Αλλοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι η βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται η ιαπωνική οικονομία και η ρευστή πολιτική κατάσταση http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/03/12/203171.htm δεν θα επιτρέψουν τη διατήρηση του θετικού κλίματος των τελευταίων ημερών και χαρακτηρίζουν υπερβολικά τα κέρδη του Nikkei κατά τον τελευταίο μήνα.