Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2002 10:45

Ανοδο 1,34% σημείωσε ο Nikkei

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα, μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο. O Nikkei διαμορφώθηκε στις 11.568,82 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,34% ή 11.568,82 μονάδες και ο δείκτης Topix στις 1.083,88 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,76% ή 8,18 μονάδες.

Παρά τη σημαντική χθεσινή πτώση του Nasdaq http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/03/14/203772.htm το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ενώ θετικό αντίκτυπο είχε η είδηση ότι η αμερικανική Wal Mart απέκτησε μερίδιο στην ιαπωνική Seiyu, την πέμπτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ιαπωνία.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ωστόσο, επικράτησαν πτωτικές τάσεις κυρίως λόγω των πιέσεων σε μετοχές εταιρειών με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στην αγορά των ΗΠΑ.

Η υποχώρηση των εν λόγω τίτλων αποδόθηκε στις ανησυχίες που προκάλεσε η μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση των λιανικών πωλήσεων το Φεβρουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα, έναντι ανόδου 0,1% που περίμενε η Wall Street, ενώ εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Προβληματισμό ως προς τη δυναμική της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ προκάλεσαν και οι χθεσινές εκτιμήσεις του διοικητή της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν. Ο κ. Γκρίνσπαν, στην ετήσια σύνοδο των αμερικανών τραπεζιτών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη, ενώ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι δαπάνες των νοικοκυριών και οι λιανικές πωλήσεις δεν αναμένεται να παρουσιάσουν ρυθμούς αύξησης ανάλογους με εκείνους που είχαν ακολουθήσει προηγούμενες υφέσεις.

Σημαντική άνοδο (26,67%) σημείωσε η μετοχή της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Seiyu μετά την είδηση ότι η αμερικανική Wal Mart προέβη σε συμφωνία για την απόκτηση μεριδίου στην πρώτη.

«Είναι σπάνιο να βλέπεις τη μετοχή της Seiyu να κλείνει στο limit up», δήλωσε στο Reuters στέλεχος της ιαπωνικής Tachibana Secutities τονίζοντας ότι η εν λόγω επιχειρηματική συμφωνία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας ξεχώρισαν οι μετοχές των εταιρειών Advantest (3,75%) και Tokyo Electron (1,95%).