Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2002 13:03

Aρνητικό παραμένει το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες εξακολουθούν να καταγράφουν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω των πιέσεων στους κλάδους των τραπεζών, των ασφαλειών και των τηλεπικοινωνιών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 5.286,4 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,56%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.610,91 μονάδες καταγράφοντας οριακές απώλειες 0,73% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.387,21 μονάδες μειωμένος κατά 1,38%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 0,80% και βρίσκεται στις 3.677,55 μονάδες.

Πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τραπεζών μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων της. Σύμφωνα με αναλυτή της Standard & Poor's, η Fed αναμένεται αυξήσει τα επιτόκιά της συνολικά κατά 50 μονάδες βάσης εντός του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού και περιορίζουν τη ζήτηση δανείων. Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) προέβη ήδη σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης.

Οι μετοχικές τιμές της βρετανικής HSBC και της γερμανικής Commerzbank υποχωρούν κατά 2,61% και 1,31% αντιστοίχως.

Πτωτικά εξακολουθεί να κινείται και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με τη μετοχή της σουηδικής Ericsson να υποχωρεί κατά 2,23%. Πτώση σημειώνουν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Alcatel και Nokia. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της France Telecom, η οποία ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 4,51%, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η διαμάχη της γαλλικής εταιρείας με τη γερμανική MobilCom φαίνεται να καταλήγει σε συμβιβασμό http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/03/11/202885.htm .

Θετικό αντίκτυπο είχαν, επίσης, σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η France Telecom σχεδιάζει να προβεί στην πώληση του μεριδίου που κατέχει (26,6%) στην ιταλική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind αντί 4 έως 5,3 εκατ. ευρώ.

Σημαντική άνοδο (3,94%) σημειώνει και η θυγατρική της France Telecom στον τομέα κινητής τηλεφωνίας, Οrange.

Αντιθέτως, πτωτικά κινείται και σήμερα η μετοχή της Deutsche Telekom μετά τη χθεσινή είδηση ότι το μέρισμα που θα διανείμει για τη χρήση 2001 θα είναι μειωμένο κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ παράλληλα ανέστειλε τα σxέδιά της για μετοxοποίηση της θυγατρικής της στον τομέα κινητής τηλεφωνίας, T-Mobile http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/03/20/204811.htm .

Η Goldman Sachs προέβη σε υποβάθμιση της μετοχής της Deutsche Telekom, ενώ αντιθέτως αναθεώρησε προς τα πάνω τη μετοχή του ολλανδικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου KPN σε "market outperform" (απόδοση υψηλότερη της αγοράς) από "market perform" (πορεία ανάλογης της αγοράς). Η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 6,44%.

Σε ό,τι αφορά των κλάδο των μέσων ενημέρωσης, απώλειες άνω του 2% καταγράφει η μετοχή του γερμανικού ομίλου Bertelsmann, ο οποίος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εγκαταλείπει τα σχέδιά του να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του τηλεοπτικού καναλιού RTL. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεxόμενο αγοράς περισσότερων μετοxών της RTL μέσω xρηματιστηρίου, όπως έκανε τους τελευταίους μήνες και αύξησε το μερίδιό της στο γερμανικό κανάλι στο 90,2%. Η μετοχή της RTL υποχωρεί κατά 4,44%.

Τέλος, ανοδικά (1,95%) εξακολουθεί να κινείται η μετοχή του βρετανικού δισκογραφικού ομίλου EMI, ο οποίος εξήγγειλε σήμερα την περικοπή 1.800 θέσεων εργασίας.