Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2002 20:09

Η μεγαλύτερη επιχειρηματική χρεοκοπία στη Γερμανία

Η γερμανική κατασκευαστική εταιρεία Holzmann, με ιστορία 150 ετών, χρεοκόπησε και επισήμως, δύο χρόνια μετά το πακέτο διάσωσης που της δόθηκε με προσωπική παρέμβαση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο καγκελάριος μεσολάβησε το 1999 για να δοθεί στη Holzmann βοήθεια 2,2 δισ. ευρώ και να μη μείνουν άνεργοι 25.000 άνθρωποι.

Η εταιρεία όμως δεν κατάφερε να επιστρέψει στην κερδοφορία και τώρα οι γερμανικές τράπεζες απέρριψαν ένα νέο σχέδιο διάσωσής της, που πρότεινε η Deutsche Bank, βασικός μέτοχος της Holzamman.

«Δεν μας έδωσαν ένα ρεαλιστικό σχέδιο για το πώς μπορεί να επιβιώσει η εταιρεία στο μέλλον», είπε ο εκπρόσωπος της Commerzbank. H Dresdner Bank, δεύτερη εμπλεκόμενη, εξέφρασε απογοήτευση για τις προτάσεις τις οποίες απέρριψε το διοικητικό της συμβούλιο. Η τρίτη, ο όμιλος HypoVereinsBank, αντιτάχθηκε επίσης στο σχέδιο.

Η επιβίωση της Holzmann -τα δύο τελευταία χρόνια- ζημίωσε όλον τον κλάδο», δήλωσε και ο Καρλ Ρομπλ, επικεφαλής του συνδέσμου κατασκευαστικών εταιρειών, ο οποίος εκπροσωπεί 50.000 εταιρείες.

Η Holzmann έκλεισε την περυσινή χρονιά με ζημιές 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κρίση της Holzmann, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχειρηματική χρεοκοπία στη Γερμανία, αποτελεί κόλαφο για την πολιτική του καγκελάριου Σρέντερ, έξι μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές και σε ένα περιβάλλον που η ανεργία είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα.

Ηδη ο Σρέντερ υπολείπεται του αντιπάλου του Εντμουντ Στόιμπερ στις δημοσκοπήσεις και η πτώση της δημοτικότητάς του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ανεργίας.

«Πιστεύω ότι ο καγκελάριος Σρέντερ πήρε το μάθημά του. Οταν δημιουργείς προηγούμενο, έχεις το πρόβλημα ότι πρέπει να βοηθήσεις σε παρόμοιες υποθέσεις», δήλωσε διαχειριστής κεφαλαίων στη Deka Group.

Στο μεταξύ, οι μετοχές της Holzmann έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο, στα 2,72 ευρώ, κατά την πρωινή συνεδρίαση, μόλις επιτράπηκε η διαπραγμάτευσή τους, η οποία είχε διακοπεί.

Την κατρακύλα ακολούθησαν και οι τράπεζες που αποτελούν πιστωτές της εταιρείας.