Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Απριλίου 2002 07:23

Η πρόταση της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού

Την πρόταση της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, παρουσίασαν αναλυτικά χθες οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας, Νίκος Χριστοδουλάκης και Δημήτρης Ρέππας αντιστοίχως. Το σχέδιο προβλέπει ότι το σχέδιο της χρηματοδότησης προς το ΙΚΑ θα ξεκινήσει από τα 470 δισ. δρχ. το 2003 και θα φθάσει τα 720 δισ. το 2008. Η ετήσια κρατική συμβολή από το 2009 θα αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ και το ποσό αυτό θα καλύπτεται με ρευστό και κρατικά ομόλογα ετήσιας απόδοσης 3%.

Οι πόροι που θα δοθούν στο ΙΚΑ υπερβαίνουν κατά πολύ τις υποχρεώσεις από την τριμερή χρηματοδότηση, δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας, προσθέτοντας ότι το θέμα της αποπληρωμής των οφειλών προς τα υπόλοιπα ταμεία, θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου.

Για θετικές εξελίξεις στην κατεύθυνση ενός οικονομικά βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τις κυβερνητικές εξαγγελίες αίολες υποσχέσεις.

Εικοσιετετράωρη απεργία έκαναν χθες για το ασφαλιστικό τα σωματεία που πρόσκεινται στο Πανεργατικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), και διοργάνωσαν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. «Η κινητοποίηση αυτή είναι μόνο η αρχή», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.