Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Απριλίου 2002 10:36

Μικτή εικόνα στο χρηματιστήριο του Τόκιο

Μικτές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση της ιαπωνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Εντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών, χαλυβουργιών και επιχειρήσεων από τον τομέα των χημικών, ενώ πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μετά τη νέα υποχώρηση του Nasdaq http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/04/207509.htm .

Ο δείκτης Nikkei διαμορφώθηκε στις 11.379,20 μονάδες σημειώνοντας πτώση -για πρώτη φορά μετά από τρεις συνεδριάσεις- κατά 0,19% ή 21,51 μονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.091,63 μονάδες αυξημένος κατά 7,27 μονάδες ή 0,67%.

Η μετοχική τιμή της Nippon Steel, της κορυφαίας χαλυβουργίας στην Ιαπωνία, ενισχύθηκε κατά 3,68%, ενώ ο τίτλος της Mitsubishi Chemical κέρδισε 3,24%. Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον τομέα των χημικών αποδόθηκε στις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Du Pont σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στις ΗΠΑ προέβη στην εκτίμηση ότι τα κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι μετοχικές τιμές των πετρελαϊκών εταιρειών, καθώς εκτιμάται ότι ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αλλά και οι απειλές που εκτοξεύονται από το Ιράκ και το Ιράν για τις πετρελαϊκές τους εξαγωγές θα πυροδοτήσουν νέο ράλι των τιμών του αργού.

Η μετοχή της Arabian Oil, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στην Ιαπωνία, σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 6,2%, ενώ τα συνολική της κέρδη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις φθάνουν το 10,8%. H μετοχική τιμή της ομοειδούς Teikoku Oil ενισχύθηκε κατά 1,4%.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας. Η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Advantest απώλεσε 3,62% μετά από δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας "Nihon Keizai", σύμφωνα με το οποίο η παραπάνω εταιρεία στην τρέχουσα οικονομική χρήση αναμένεται να εμφανίσει ζημία. Οι μετοχές των εταιρειών Hitachi και Sony υποχώρησαν κατά 2,9% και 0,3% αντιστοίχως.

Τέλος, με κέρδη (1,36%) έκλεισε ο τίτλος της NTT DoCoMo, της κορυφαίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης η διοίκηση της NTT προέβη στην εκτίμηση ότι η ζημία της εταιρείας στο οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου αναμένεται να φθάσουν τα 865 δισ. γιεν (6,5 δισ. δολ.) έναντι ζημίας ύψους 331 δισ. γιεν που εκτιμούσε αρχικά.