Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2002 10:30

Μικρή πτώση στο χρηματιστήριο του Τόκιο

ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ πρόσημο έκλεισαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο κυρίως λόγω των πιέσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μετά τη χθεσινή προειδοποίηση της Nippon Telegraph and Telephone (NTT) για τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 43,71 μονάδες ή 0,38% και διαμορφώθηκε στις 11.335,49 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε ανάμεσα στις 11.301,95 και τις 11.412,99.

Ανάλογη πτώση σημείωσε και ο ευρύτερος δείκτης Topix κλείνοντας στις 1.087,71 μονάδες μειωμένος κατά 0,36% ή 3,92 μονάδες. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση του εν λόγω δείκτη μετά από τρεις συνεδριάσεις.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της ΝΤΤ, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ιαπωνία, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι στο οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου αναμένεται να εμφανίσει καθαρές ζημίες ύψους 865 δισ. γιεν (6,5 δισ. δολ.), έναντι ζημίας ύψους 331 δισ. γιεν που εκτιμούσε αρχικά, ύστερα από αναδιάρθρωση του εργατικού της δυναμικού και μη κερδοφόρες επενδύσεις στο εξωτερικό. Οι έκτακτες επιβαρύνσεις της ανέρχονται σε 2,1 τρισ. γιεν.

Η μετοχή της NTT υποχώρησε κατά 3,86%, ενώ ανάλογες απώλειες κατέγραψε και ο τίτλος της θυγατρικής της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ΝΤΤ DoCoMo συμπαρασύροντας προς τα κάτω τις μετοχικές τιμές ομοειδών επιχειρήσεων. Οι τίτλοι των εταιρειών KDDI και Japan Telecom υποχώρησαν κατά 2,33% και 0,73% αντιστοίχως.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και σήμερα στους κλάδους των χαλυβουργιών και των χημικών με τις μετοχές των εταιρειών Nippon Steel και Mitsubishi Chemical να σημειώνουν άνοδο κατά 2,54% και 3,76% αντιστοίχως.

Σύμφωνα με αναλυτές, η σχετικά καλή εικόνα που εμφάνισε η χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο αυτή την εβδομάδα οφείλεται εν μέρει στη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα χειρότερα για την οικονομία της Ιαπωνίας, τη δεύτερη ισχυρότερη στον κόσμο, ανήκουν στο παρελθόν.

Την άποψη αυτή ενισχύουν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή των ιαπωνικών επιχειρήσεων το Φεβρουάριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/03/30/206441.htm , για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/02/206928.htm και τα σχόλια της Κεντρική Τράπεζας της Ιαπωνίας για την πορεία της εγχώριας οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/03/23/205647.htm .

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο δείκτης των βασικών οικονομικών δεικτών παρέμεινε το Φεβρουάριο στο 66,7, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι κάθε ένδειξη πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων σηματοδοτεί επέκταση, ενώ όταν ο δείκτης υποχωρεί κάτω από το όριο αυτό φανερώνει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Yuzo Kobayashi, δήλωσε ότι ορισμένα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν κάποια βελτίωση. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η κατάσταση της οικονομίας παραμένει «σοβαρή».

Σημειώνεται ότι η ανεργία έxει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, η ιδιωτική κατανάλωση έxει σημειώσει κάθετη πτώση, ενώ πολλές ιαπωνικές επιxειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα της xρεοκοπίας. Kατά το τρέxον έτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας αναμένεται να είναι μηδενικός.

Παράλληλα, το πρόβλημα των επισφαλών δανείων των ιαπωνικών τραπεζών παραμένει άλυτο, ενώ σοβαρές ανησυχίες προκαλεί ο συνεχιζόμενος αντιπληθωρισμός. Την Τρίτη, τα τρία κόμματα που μετέxουν στον ιαπωνικό κυβερνητικό συνασπισμό κατέθεσαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, καθώς και για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και για την τόνωση της κτηματαγοράς http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/03/207262.htm .