Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2002 12:29

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΡΝΗΤΙΚΟ είναι κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών το επενδυτικό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης κυρίως λόγω των πιέσεων στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών και των μέσων ενημέρωσης.

Παράλληλα, το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και η ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου, η οποία εκτιμάται ότι ενδέχεται να επιβραδύνει το ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης.

Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Μαϊού ενισχύεται κατά 75 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 26,26 δολάρια ανά βαρέλι.

Το νέο ράλι στις τιμές του αργού αποδίδεται και στην πρόταση που κατέθεσε το Ιράν στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης να υιοθετηθεί το σxέδιό του για εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις xώρες οι οποίες υποστηρίζουν το Ισραήλ για περίοδο ενός μηνός http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/08/208325.htm .

Επιπλέον, πολλοί επενδυτές επιλέγουν να κρατήσουν στάση αναμονής εν όψει της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου πολλών αμερικανικών εταιρειών αυτή την εβδομάδα, ενώ αναζητούν περισσότερες ενδείξεις περί ανάκαμψης της οικονομίας.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 5.209,6 μονάδες μειωμένος κατά 0,46%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.505,52 μονάδες με απώλειες 0,23% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.231,37 μονάδες μειωμένος κατά 0,55%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 0,56%, στις 3.601,11 μονάδες.

Πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με τη μετοχή της Ericsson να υποχωρεί κατά 1,44%. Επενδυτές και αναλυτές επιμένουν ότι η κορυφαία, παγκοσμίως, εταιρεία δικτύων κινητής τηλεφωνίας δεν θα επιτύχει τους φετινούς στόχους της εάν δεν προχωρήσει σε πωλήσεις δραστηριοτήτων της και δεν περικόψει έως και 10.000 θέσεις εργασίας ή το 12% του εργατικού δυναμικού της.

Πτώση (0,73%) σημειώνει και ο τίτλος της British Telecom. Σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου, Μπεν Φερβάαγεν, αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερες προτάσεις για τον τρόπο που σxεδιάζει να βελτιώσει τις επιxειρηματικές δυνατότητες της ΒΤ.

Απώλειες καταγράφουν και οι μετοχικές τιμές μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων μετά την είδηση ότι ο γερμανικός όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης Kirch, κατέθεσε, σύμφωνα με το Reuters, αίτηση πτώχευσης. Οι πιστώτριες τράπεζες του γερμανικού ομίλου, HypoVereinsbank, Commerzbank και Deutsche Bank, καταγράφουν απώλειες άνω του 1%.

Αντιθέτως, μικρή άνοδο σημειώνουν οι τιμές των πετρελαϊκών εταιρειών επωφελούμενες από την άνοδο των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές.