Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Απριλίου 2002 10:58

Τάσεις ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

AΝΟΔΙΚΑ κινούνται κατά την πρώτη ώρα των συνεδριάσεων οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της υψηλής τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 5.208,9 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,59%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.469,32 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 0,84% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.218,34 μονάδες αυξημένος κατά 0,73%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 ενισχύεται σε ποσοστό 0,78% και έχει φθάσει τις 3.596 μονάδες.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τη σημερινή ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών οι αναλυτές επικαλούνται τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς και την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο δεν θα προχωρήσουν σύντομα σε αυξήσεις των βασικών τους επιτοκίων.

Θετικό αντίκτυπο είχε, επίσης, η χθεσινή ανακοίνωση της Compaq σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Η υπ' αριθμόν δύο εταιρεία κατασκευής προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Wall Street ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να είναι σε αντιστοιχία ή ακόμη και να ξεπεράσουν τις προβλέψεις παρά τις «δυσμενείς οικονομικές συνθήκες».

Σημαντική άνοδο σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και το σχεδιασμό μικροεπεξεργαστών με πρωταγωνίστρια τη βρετανική ARM Holdings, η οποία ενισχύεται σε ποσοστό 4,93%.

Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν και οι μετοχές εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Οι τίτλοι της Nokia και της Alcatel ενισχύονται κατά 2,92% και 2,14% αντιστοίχως.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή της British Telecommunications. Τη Δευτέρα, ο Μπεν Φερβάαγεν, ο νέος επικεφαλής της εταιρεία παρουσίασε σχέδιο τριετούς διάρκειας με στόxο τη μείωση των δαπανών, του xρέους και των μελλοντικών εξόδων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επιστροφή του βρετανικού ομίλου στην κερδοφορία, ύστερα από μια δύσκολη xρονιά αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων.