Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Απριλίου 2002 17:03

Οριακή άνοδος στη Wall Street

Μικρή άνοδο σημειώνουν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλαν οι ενθαρρυντικές εκτιμήσεις της Compaq σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα πρώτου τριμήνου καθώς επίσης και η υποχώρηση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές μετά την είδηση για σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τις πόλεις Τουλκάρεμ και Καλκίλια στη Δυτική Οχθη.

Θετικό αντίκτυπο είχαν, επίσης, οι δηλώσεις του σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου ότι το βασίλειο εγγυάται «την αξιοπιστία του απρόσκοπτου εφοδιασμού της αγοράς με πετρέλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο».

Το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει, ωστόσο, περιορισμένο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες ενδείξεις για τις επιδόσεις των εταιρειών κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο Dow Jones έχει διαμορφωθεί στις 10.300,98 μονάδες αυξημένος κατά 0,51% και ο Nasdaq στις 1.787,14 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο της τάξεως του 0,07%.

Αξιόλογη άνοδο (2,29%) σημειώνει η μετοχή της Compaq. Η υπ' αριθμόν δύο εταιρεία κατασκευής προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Wall Street ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να είναι σε αντιστοιχία ή ακόμη και να ξεπεράσουν τις προβλέψεις παρά τις «δυσμενείς οικονομικές συνθήκες».

Aνοδο (1,02%) σημειώνει και η μετοχή της IBM, η οποία στη χθεσινή συνεδρίαση δέχθηκε ισχυρές πιέσεις μετά τις εκτιμήσεις της διοίκησης σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο του 2002 http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/09/208701.htm .

Αντιθέτως, πιέσεις δέχεται η μετοχή της εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nortel Networks, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα έσοδά της στο πρώτο τρίμηνο θα είναι κατώτερα των προσδοκιών.