Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2002 10:44

Μικρή άνοδος στο Τόκιο

Ανοδο σημείωσαν σήμερα οι δείκτες στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο λόγω του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τραπεζικούς τίτλους. Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκαν και σήμερα οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 104,09 μονάδες ή 0,94% και έφθασε τις 11.218,58 μονάδες έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 11.052,70 και τις 11.293,17 μονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.078,09 μονάδες ενισχυμένος κατά 6,43 μονάδες ή 0,60%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των τραπεζών εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγουν οι ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές (Financial Services Agency) στον τραπεζικό τομέα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, που αποτελεί τον πυρήνα των κυβερνητικών προσπαθειών για αναδιάρθρωση του προβληματικού χρηματοοικονομικού ιαπωνικού συστήματος, θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή και αναμένεται να δείξουν ότι οι απώλειες των ιαπωνικών τραπεζών από τα επισφαλή δάνεια ενδεχομένως να είναι μικρότερες απ' ό,τι αναμενόταν.

«Η έκθεση της Financial Services Agency ίσως μετριάσει τις ανησυχίες για τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Bloomberg" διαχειριστής κεφαλαίων στη Sanyo Investment Trust Management Co.

«Εκείνοι που υποβάθμιζαν υπερβολικά τον τραπεζικό τομέα δείχνουν τώρα να αναθεωρούν την επενδυτική τους στάση», τόνισε στο Reuters αναλυτής της UFJ Partners Asset Management.

Η μετοχή της UFJ Ηοldings σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 11,07% συνεχίζοντας τη χθεσινή ανοδική της πορεία. Αξιόλογα κέρδη (5,2%) κατέγραψε και ο τίτλος της Sumitomo Mitsui Banking. Μεγάλη άνοδο (3,93%) σημείωσε και η μετοχή της Mitsubishi Tokyo Financial μετά τη διαβεβαίωση του επενδυτικού οίκου Standard & Poor's ότι δεν προτίθεται να προβεί σε υποβάθμισή των εκτιμήσεων της για τη μετοχή της εν λόγω τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η Mitsubishi Tokyo Financial ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ενοποιημένες καθαρές ζημίες της στο οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο θα φθάσουν τα 145 δισ. γιεν (1,1 δισ. δολ.), ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 20 δισ. γιεν.

Αντιθέτως, συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις στις τηλεπικοινωνίες με τη μετοχή της NTT DoCoMo να υποχωρεί κατά 5,38%. Ανησυχίες προκάλεσε η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της NTT DoCoMo στο Reuters ότι η εταιρεία αναμένεται να εγγράψει φέτος λιγότερους συνδρομητές σε σχέση με το 2001. Η μετοχή της μητρικής της εταιρείας Nippon Telegraph and Telephone έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 4,55%.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μετά τη σημαντική υποχώρηση του Nasdaq στη χθεσινή συνεδρίαση http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/10/208970.htm .