Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2002 13:34

Συνεχίζεται η άνοδος του γιεν

Στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων εβδομάδων αναρριχήθηκε εκ νέου το γιεν έναντι του αμερικανικού νομίσματος μετά τις ενθαρρυντικές εκτιμήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.

Στη μηνιαία οικονομική της έκθεση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναβάθμισε για δεύτερο κατά σειρά μήνα την εκτίμησή της για τις προοπτικές της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο επισημαίνοντας ότι διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης.

Η παραπάνω εκτίμηση βασίζεται στην άνοδο των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής, στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, καθώς επίσης και στην ανάκαμψη της αμερικανικής και -κατ' επέκταση- της παγκόσμιας οικονομίας.

Κατά τις πρωινές συναλλαγές, στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ιαπωνικό νόμισμα έφθασε μέχρι τα 130,47 γιεν ανά δολάριο, από 131,01 γιεν ανά δολάριο αργά χθες το βράδυ.

Στη συνέχεια, ωστόσο, τα κέρδη του περιορίστηκαν μετά την εκτίμηση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Μασατζούρο Σιοκάουα ότι δεν προβλέπει ενίσχυση του γεν έναντι του δολαρίου στα 130 γιεν.