Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2002 12:37

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ έδαφος έχουν περάσει οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη κυρίως λόγω των έντονων πιέσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 5.203,3 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,49%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.516,89 μονάδες μειωμένος κατά 0,11% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.248,97 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 0,31%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών υποχωρεί σε ποσοστό 0,59% και βρίσκεται στις 3.583,03 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι μετοχικές τιμές εταιρειών από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, γεγονός το οποίο αποδίδεται από χρηματιστές στις ανησυχίες για την κερδοφορία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας. H Lehman Brothers προέβη σήμερα σε υποβάθμιση της εκτίμησής της για τα έσοδα της Ericsson στην τρέχουσα χρήση.

Η μετοχή της Vodafone υποχωρεί κατά 3,75% και παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάμισι ετών.

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της μετοχικής της τιμής αποδίδεται στον προβληματισμό που προκαλούν στους επενδυτές οι επενδύσεις, ύψους πολλών δισ. στερλινών, στις οποίες προέβη η Vodafone στις προσπάθειές της να αναδειxθεί η μεγαλύτερη εταιρεία παροxής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στον κόσμο.

Στις επενδύσεις περιλαμβάνονται και τα 83 δισ. στερλίνες που κατέβαλε η Vodafone για εξαγορά της γερμανικής Mannesmann, όπως και 13 δισ. στερλίνες για την απόκτηση αδειών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενεάς. Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές των εταιρειών Nokia, Alcatel, mm02 και Ericsson.

Αντιθέτως, οριακή άνοδο σημειώνει η μετοχή της British Telecom, η οποία εισέρχεται και πάλι στην αγορά ασύρματης επικοινωνίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/11/209283.htm .

Πτώση σημειώνει, επίσης, η μετοχή της Neste παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της ελβετικής εταιρείας τροφίμων αυξήθηκαν κατά 10% στο πρώτο τρίμηνο του 2002 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Παράλληλα, η διοίκηση της Nestle διατήρησε αμετάβλητη την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά τα κέρδη της εταιρείας στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Αντιθέτως, σημαντικά κέρδη (3,42%) καταγράφει η μετοχή του ελβετικού ασφαλιστικού ομίλου Swiss Life, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να προβεί στην περικοπή 800 θέσεων εργασίας.

Τέλος, σημαντικές απώλειες (4,87%) καταγράφει η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", η Vivendi εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει προς πώληση το μερίδιο που ελέγxει στη United Cinemas International (UCI).