Περίπου 3,5 ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με θέμα την ενεργειακή πολιτική. Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, στόχος της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενέργεια είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση στην επάρκεια και ασφάλεια, προκειμένου όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν ένα όλο και καλύτερο επίπεδο διαβίωσης.
Οπως δήλωσε ο κ. Σημίτης, το αναπτυξιακό σχέδιο έχει ορίζοντα το 2010 και περιλαμβάνει:
1. Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, που, όπως υπογράμμισε, προσαρμόζει τη χώρα στα ευρωπαϊκά δεδομένα της κοινής αγοράς ενέργειας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις με στόχο την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης που προκαλεί η άνοδος του βιοτικού επιπέδου.
2. Την επέκταση και ενίσχυση των υφιστάμενων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας.
3. Τη δημιουργία 55.000 θέσεων άμεσης απασχόλησης και 91.000 θέσεων έμμεσης απασχόλησης εντός των επόμενων οκτώ ετών με συνολικές επενδύσεις 5,5 τρισ. δρχ.
Οπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα ανατρέπει τη γεωγραφική της απομόνωση στο άκρο της Ευρώπης και μετατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς σε ενεργειακό κόμβο της Βαλκανικής, ενώ αναβαθμίζεται η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας.
Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό επιτυγχάνεται με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Ελλάδος-Ιταλίας, την αναβάθμιση της διασύνδεσης Ελλάδος-Βουλγαρίας και τη σύνδεση της χώρας με την Κεντρική Ευρώπη μέσω Βοσνίας και Κροατίας (που τώρα τα δίκτυα είναι κατεστραμμένα).
Στο φυσικό αέριο, ο παραπάνω στόχος επιτυγχάνεται με την κατασκευή του αγωγού Ελλάδος-Τουρκίας, η οποία θα μας μεταφέρει πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και το Ιράν, πριν από το 2005, ενώ εξετάζεται και υποθαλάσσιος αγωγός Ελλάδος-Ιταλίας.
Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδος, Βουλγαρίας και Ρωσίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.
Οπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προσφέρει ανταγωνισμό, που σημαίνει χαμηλότερες τιμές και καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες, ενώ η είσοδος του φυσικού αερίου στην κατανάλωση, τόσο στη βιομηχανία όσο και στα νοικοκυριά, σημαίνει μείωση της καθημερινής δαπάνης του Έλληνα για θέρμανση και ηλεκτρισμό, καθώς και καθαρότερο περιβάλλον στις πόλεις μας.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η δημιουργία των αιολικών πάρκων και το όλο πλέγμα της κυβερνητικής πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία και τα κτίρια, ανταποκρίνονται στο στόχο για τη βελτίωση του περιβάλλοντος.