Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Απριλίου 2002 12:47

Συνεχίζεται η άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικρή άνοδο εξακολουθούν να σημειώνουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Επικεφαλής της ανοδικής τάσης έχουν τεθεί οι κλάδοι της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών μετά τα καλύτερα των προβλέψεων οικονομικά αποτελέσματα των αμερικανικών εταιρειών Novellus Systems και Texas Instruments και της ολλανδικής Philips.

Αναλυτικότερα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 5.238,6 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,72%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.552,86 μονάδες με κέρδη 1,12% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.279,52 μονάδες αυξημένος κατά 0,67%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 ενισχύεται σε ποσοστό 1,06% και έχει φθάσει τις 3.619,55 μονάδες.

Σημειώνεται ότι στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η συνεδρίαση λόγω τεχνικών προβλημάτων ξεκίνησε στις 11:00 (ώρα Ελλάδος).

Σημαντική άνοδο (6,56%) σημειώνει η μετοχή της Philips. Oπως ανακοινώθηκε σήμερα, τα κέρδη της ολλανδικής εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο του 2002, αν και μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών φθάνοντας τα εννέα εκατομμύρια ευρώ.

Ανοδο άνω του 5% σημειώνει και η μετοχή της mm02. H βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με τη Νokia και τη Nortel.

Η μετοχή της Εricsson ενισχύεται κατά 3,84%. Η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξασφάλισε από την ισπανική Telefonica συμβόλαιο ύψους 400 εκατ. ευρώ με στόχο την αρχική εφαρμογή τηλεπικοινωνιακών δικτύων τρίτης γενεάς σε Ισπανία και Γερμανία. Το συμβόλαιο διαρκεί τρία χρόνια και αποτελεί σημαντική ανάσα για τη ζημιογόνο Ericsson, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επιστροφή στην κερδοφορία μέσω της συρρίκνωσης των δαπανών.

Μεγάλη άνοδο (4,2%) σημειώνει και η μετοχική τιμή της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρίας ημιαγωγών STMicroelectronics, καθώς η αμερικανική Texas Instruments ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο και αναβάθμισε τους στόχους της για το δεύτερο τρίμηνο

Ανάκαμψη παρουσιάζει, τέλος, η μετοχή της Vodafone παρά την υποβάθμισή της από την ιαπωνική Nomura. Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 3,46%.