Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Απριλίου 2002 13:27

Στην κερδοφορία η Philips το α' τρίμηνο του 2002

Σε κερδοφορία επέστρεψε η Philips στο πρώτο τρίμηνο του 2002, κάτι το οποίο, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές δεν ήταν αναμενόμενο. Οπως ανακοινώθηκε σχετικά από τη διοίκηση της εταιρείας, η «χειρότερη μείωση» στην πρόσφατη ιστορία της αποτελεί ήδη παρελθόν και αναμένεται ανάκαμψη των αγορών ημιαγωγών και εξαρτημάτων ηλεκτρονικών ειδών.

Τα καθαρά κέρδη της Philips στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2002 ανήλθαν σε εννέα εκατ. ευρώ κατά 90% μειωμένα σε σχέση με αυτά στο πρώτο τρίμηνο του 2001 (93 εκατ. ευρώ). Οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών έκαναν λόγο για ζημίες ύψους περίπου 207 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2002. Οι περυσινές ζημίες της Philips ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ αυτές στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ καθώς μειώθηκε σημαντικά η ζήτηση για ημιαγωγούς και συσκευές τηλεόρασης.

Οι πωλήσεις στη μονάδα ημιαγωγών, τον πιο σημαντικό τομέα δραστηριοτήτων της Philips, σημείωσαν αύξηση 7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2001. Σημαντική συμβολή στην επάνοδο της εταιρείας σε κερδοφορία είχε και η LG Philips LCD, κοινοπραξία της Philips, η οποία εμφάνισε κέρδη ύψους 37 εκατ. ευρώ.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Philips βοηθήθηκαν, τέλος, και από έκτακτα κέρδη ύψους 67 εκατ. ευρώ από την πώληση του μεριδίου που ήλεγχε στην επίσης ολλανδική εταιρία εξοπλισμού για παραγωγή ημιαγωγών ASML.