Την εκτίμηση ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ενώ θέτει όρους για τη διάσωση της Κύπρου.
Την εκτίμηση ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.
Τα χειρότερα έχουν περάσει, αλλά το πρόβλημα δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, υποστηρίζει ο γερμανός ΥΠΕΞ και εκτιμά πως, για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, «θα πρέπει να ακολουθηθεί με συνέπεια και πειθαρχία το τρίπτυχο: δημοσιονομική σταθεροποίηση, πολιτική ανάπτυξης και αλληλεγγύη».
Επισημαίνει επίσης πως θα πρέπει να εμπεδωθεί σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης η αντίληψη ότι τα χρέη δεν αντιμετωπίζονται με νέα χρέη. «Τότε η Ε.Ε. θα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από την κρίση», λέει ο φιλελεύθερος πολιτικός.
Ο Γκίντο Βεστερβέλε απορρίπτει, παράλληλα, τον ισχυρισμό που θέλει την Ε.Ε. διασπασμένη σε Βορρά και Νότο και σημειώνει ότι «οι διαφωνίες σημειώνονται κυρίως μεταξύ των πολιτικών οικογενειών της Ευρώπης και λιγότερο μεταξύ των εθνικών κρατών».
Αναφέρει, μάλιστα, ως παράδειγμα την υιοθέτηση των «ευρωομολόγων» που προτείνει ο σοσιαλιστής γάλλος πρόεδρος Ολάντ και την οποία στηρίζει η γερμανική κεντροαριστερή αντιπολίτευση. «Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι μια κρίση χρέους δεν μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει διευκολύνοντας τη δημιουργία χρέους», λέει ο κ. Βεστερβέλε.
Θέτει όρους για τη διάσωση της Κύπρου
Εν τω μεταξύ, ο γερμανός ΥΠΕΞ θέτει όρους για τη διάσωση της Κύπρου. «Ένας "Lex-Κύπρος" δεν πρόκειται να υπάρξει», διαμηνύει αναφερόμενος στο πακέτο των 17 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η Λευκωσία.
Στην εφ` όλης της ύλης συνέντευξή του στην Die Welt, ο κ. Βεστερβέλε διευκρινίζει ότι η Ε.Ε. «είναι διατεθειμένη να επιδείξει αλληλεγγύη μόνο με αντάλλαγμα την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», για να προσθέσει πως όπως δεν έλαβε λευκή επιταγή η Ελλάδα έτσι δεν θα λάβει και η Κύπρος.
Ο γερμανός πολιτικός ζητεί από την κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο, τονίζοντας πως «η τραπεζική διαφάνεια είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει η Κύπρος να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Πηγή: Deutsche Welle