Το ευρώ μπορεί να γίνει το κυρίαρχο νόμισμα παγκοσμίως μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν οι ηγέτες της ευρωζώνης καταφέρουν να ενισχύσουν την χρηματοοικονομική ολοκλήρωση, εκτιμά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστιάν Νουαγέ. «Όχι» στην έξοδο από το ευρώ λένε οι Γάλλοι.
Το ευρώ μπορεί να γίνει το κυρίαρχο νόμισμα παγκοσμίως μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν οι ηγέτες της ευρωζώνης καταφέρουν να ενισχύσουν την χρηματοοικονομική ολοκλήρωση, εκτιμά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστιάν Νουαγέ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στις 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες σε μία συμφωνία, η οποία προβλέπει την υιοθέτηση μίας νέας δημοσιονομικής συνθήκης με στόχο τη μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση σε μία προσπάθεια να απαντήσουν στην κρίση χρέους που πλήττει τις χώρες του ευρώ.
«Αν εφαρμόσουμε όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο των Βρυξελλών θα βγούμε δυνατότεροι», δήλωσε ο Νουαγέ στη συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται με την ευκαιρία των 10 χρόνων από την υιοθέτηση του ευρώ. «Σε 10 χρόνια ίσως το ευρώ να είναι το κυρίαρχο νόμισμα παγκοσμίως», πρόσθεσε.
«Όχι» στην έξοδο από το ευρώ λένε οι Γάλλοι
Την ίδια ώρα, σχεδόν τα δύο τρίτα των Γάλλων (64%) τάσσονται κατά της αποχώρησης της χώρας τους από το ευρώ και της επιστροφής στο φράγκο, σε αντίθεση με το 36% που το επιθυμεί.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Journal du dimanche με την ευκαιρία της 10ης επετείου από την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50%) πιστεύουν ότι η υιοθέτηση του ευρώ «ήταν μάλλον κακή ιδέα», έναντι του 35% που πιστεύει ότι ήταν καλή και του 15% που απάντησε ότι δεν ήταν ούτε κακή ούτε καλή.
Το 34% των Γάλλων ακόμη μετατρέπει τα ευρώ σε φράγκα για να κατανοήσει καλύτερα τις τιμές. Το Δεκέμβριο του 2003 την πρακτική αυτή ακολουθούσε το 73% των Γάλλων. Μάλιστα το 54% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιθυμεί να αναγράφονται στα προϊόντα οι τιμές και στα δύο νομίσματα.
Μεγάλη πλειονότητα των Γάλλων, το 81%, εκτιμά ότι η αλλαγή νομίσματος οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των τιμών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters