Την ταύτιση απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας για το μέλλον της Ευρώπης και για την αντιμετώπιση της κρίσης εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη υπογράμμισε ο Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι.
Την ταύτιση απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας για το μέλλον της Ευρώπης και για την αντιμετώπιση της κρίσης εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή στο Παρίσι με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι.
Ο κ. Σαρκοζί ανήγγειλε εξάλλου ότι, μαζί τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, πρόκειται να συναντηθούν ξανά, στη Ρώμη, με τον Μάριο Μόντι στις 20 Ιανουαρίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης το Παρίσι θα προχωρήσει στην επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών «έστω και αν άλλοι εταίροι δεν θα ακολουθήσουν» τη γαλλική αυτή πρωτοβουλία στα φορολογικά.
Ο πρωθυπουργός Μόντι διαπίστωσε από την πλευρά του «παραπλήσιες ιταλικές θέσεις» σχετικά με τον ανωτέρω φόρο, κρίνοντας ότι «προβάλλει αναγκαίο οι ευρωπαϊκές χώρες να μη υιοθετούν μεμονωνένες προσεγγίσεις» ως προς αυτόν το νέο φόρο.
Ο Μόντι εστίασε επίσης στο «πόσο σπουδαία θα αποβεί η τριμερής» στη Ρώμη, ενόψει του Eurogroup της 23ης του Ιανουαρίου, όπως και του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, που συγκαλείται την 30η του μηνός.
Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν είχε πει ότι εντός του έτους το Παρίσι σκοπεύει να επιβάλλει τον αμφιλεγόμενο φόρο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία αντιτίθενται σθεναρά στη φορολόγηση των συναλλαγών μετοχών και έχουν προειδοποιήσει ότι οι επενδυτές θα καταφεύγουν στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη φορολόγηση.
Ο Μπαρουάν είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να συζητήσουν για το θέμα.
Ο γάλλος υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγες μόλις ώρες αφότου ο σύμβουλος του Σαρκοζί, Ανρί Γκενό, αποκάλυψε ότι ο φόρος θα επιβληθεί αυτό τον χρόνο και ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί θα προχωρήσει μόνος του αν οι υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ δεν συμφωνήσουν και θα λάβει σχετική απόφαση στα τέλη του μήνα.
Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η θέση του Βερολίνου παραμένει η επιβολή του φόρου και στις 27 χώρες μέλη ταυτόχρονα. «Αυτός είναι ο στόχος μας», είπε ο Ζάιμπερτ στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση για αυτό τον φόρο τον Οκτώβριο του 2010, παρά τις αντιρρήσεις της Βρετανίας και της Σουηδίας. Σαρκοζί και Μέρκελ έχουν από κοινού ζητήσει την εφαρμογή του.
Ο Σαρκοζί θα επισκεφθεί το Βερολίνο τη Δευτέρα για να έχει συνομιλίες με τη Μέρκελ.