Εντείνει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων η Αγκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποίησε ότι εάν δεν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος δεν είναι δυνατή η χορήγηση του νέου πακέτου βοήθειας που έχει συμφωνηθεί. Το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ.
Εντείνει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η οποία διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό ζήτημα θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της άτυπης συνάντησής της με την Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη στο Βερολίνο.
Η Γερμανίδα αξιωματούχος υπογράμμισε στις σημερινές της δηλώσεις ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα δεν θα μπορέσει να χορηγηθεί εάν η χώρα δεν επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρώτο πακέτο.
Παράλληλα, όπως τόνισε, είναι επιτακτική η ανάγκη να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Η Ελλάδα αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, ωστόσο, παραμένει ειδική περίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.
Όσον αφορά στη διαδικασία της βαθύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης της ευρωζώνης, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ενώ και οι δύο ηγέτες τόνισαν πως οι χώρες τους ευελπιστούν το προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών συνθηκών να έχει υπογραφεί έως «την 1η Μαρτίου». Σε ό,τι αφορά το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές η κ. Μέρκελ εξέφρασε την προσδοκία οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να έχουν καταλήξει έως τον Μάρτιο στην επιβολή του. Αν και επισήμανε πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία στους κόλπους της κυβέρνησής της για το συγκεκριμένο ζήτημα, διαβεβαίωσε πως «εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε γι’ αυτό».
Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η Γαλλία και η Γερμανία αναζητούν τρόπους για να επιταχυνθεί η αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί σημαντική την πιθανότητα υιοθέτησης της γερμανικής πρότασης για την επιβολή ενός «φρένου χρέους» εντός των ερχόμενων εβδομάδων. Τέλος, το επιλεγόμενο «ζεύγος Μερκοζί» επέμεινε στην ανάγκη να συνοδευτούν οι προσπάθειες για την αυστηροποίηση των προϋπολογισμών με πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της απασχόλησης, που για τον Σαρκοζί αποτελεί μία «προτεραιότητα» και για τη Μέρκελ «έναν δεύτερο πυλώνα».
Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Οι πιέσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων διατυπώθηκαν και δια στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη διάρκεια σημερινής του ραδιοφωνικής συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR2.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες [για την καταπολέμηση των αιτιών της κρίσης] και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη». «Ωστόσο, [η διαδικασία] μπορεί να επιταχυνθεί, ασκούμε ισχυρές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που συμφωνήθηκαν. Όλα τα πακέτα διάσωσης του κόσμου μαζί δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν εάν δεν καταπολεμηθούν τα αίτια [της κρίσης]», προσέθεσε ο κ. Σόιμπλε.
Δυσοίωνες προβλέψεις στον γερμανικό Τύπο για την Ελλάδα
Εκτενή δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία φιλοξενεί και σήμερα ο γερμανικός Τύπος, με φόντο τη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί, αλλά και εν όψει της έλευσης της τρόικας στη χώρα μας.
«Η οικονομία συρρικνώνεται, η ανεργία αυξάνεται, οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν: η Αθήνα χρειάζεται και πάλι νέα προγράμματα βοήθειας», εκτιμά η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Ο ελληνικός εφιάλτης».
Για «ελλιπείς μεταρρυθμίσεις» που θέτουν σε κίνδυνο την εκταμίευση της επόμενης δόσης, κάνει λόγο η Tagesspiegel, σε δημοσίευμά της που τιτλοφορείται «Στενεύουν τα περιθώρια για την Αθήνα». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, λίγο πριν τις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η ανησυχία στην Αθήνα εντείνεται, ενώ την ίδια ώρα το ευρώ δέχεται νέες ισχυρές πιέσεις.
«Επιστροφή στην εξαθλίωση», είναι ο τίτλος σχολίου στην Tageszeitung του Βερολίνου για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα «έχει πραγματικά χρεοκοπήσει». «Μπορεί να πρόκειται για ταυτολογία, αλλά δεν μπορεί κανείς να συνοψίσει διαφορετικά τις νεότερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Ο όρος χρεοκοπία μπορεί να μην γνωρίζει διαβαθμίσεις, παρόλα αυτά όμως η ελληνική καταστροφή γίνεται κάθε μήνα μεγαλύτερη», αναφέρει.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «πείραμα με αβέβαιη έκβαση» την Ελλάδα και εκτιμά ότι η χώρα «θα γνωρίσει εκείνη τη μαζική φτώχεια, η οποία όφειλε να έχει ξεπεραστεί με το ευρώ». «Ποτέ άλλοτε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα δεν οδηγήθηκε τόσο βάναυσα στην εξαθλίωση. Ήρθε ο καιρός να ασχοληθεί κανείς - πέρα από τα χρέη του παρελθόντος- και με το μέλλον της Ελλάδας», σημειώνει.
Αναφορικά τέλος με τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου επισημαίνει ότι η Μέρκελ «επιθυμεί τη μετεξέλιξη της .Ε.Ε σε μια "Ένωση Σταθερότητας" και ο Σαρκοζί δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει». «Το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο καθώς δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι ο γάλλος πρόεδρος θα καταφέρει να περάσει το χρεόφρενο κατά το γερμανικό πρότυπο. Και την ίδια ώρα Μέρκελ και Σαρκοζί αιφνιδιάζονται από νέα αρνητικά μηνύματα από την Ελλάδα», καταλήγει το δημοσίευμα.
Πρόοδος, αλλά όχι ακόμη συμφωνία, επί του PSI
Από ελληνικής πλευράς, κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ομολογιούχων για την περικοπή του ελληνικού χρέους σημειώνουν πρόοδο, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία.
«Συγκλίνουμε, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη. Το κάθε θέμα έχει την δική του ευαισθησία» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «τις επόμενες μέρες πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα, να γίνει σχετικά σύντομα».