Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2012 20:25

Σε πάγωμα αποδοχών φαίνεται πως συμφωνούν οι εργοδότες

Σε πάγωμα των αποδοχών και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10% φαίνεται πως συμφωνούν οι εργοδοτικοί φορείς, που συνεδρίασαν στα γραφεία του ΣΕΒ με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων εν όψει του κοινωνικού διαλόγου για εργασιακά. Εναλλακτικά σενάρια για πλαφόν στο 14ο μισθό. ΓΣΕΕ: Επί της ΕΓΣΣΕ δεν δεχόμαστε τίποτα.

Σε πάγωμα των αποδοχών και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10% (εργοδοτικές εισφορές στα Ταμεία) φαίνεται πως συμφωνούν οι εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), που συνεδρίασαν στα γραφεία του ΣΕΒ με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων εν όψει του κοινωνικού διαλόγου για εργασιακά.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ανέφερε πως η θέση όλων των εργοδοτικών φορέων είναι να μη συζητηθεί καθόλου η μείωση του κατώτατου μισθού (της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας-ΕΓΣΣΕ) και να μην καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός. Πρόσθεσε πως αυτό που ζητούν είναι το πάγωμα μισθών για μία τριετία και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10% (εργοδοτικές εισφορές).

Ερωτηθείς για την τύχη των δώρων στις κλαδικές συμβάσεις, απάντησε πως ενδεχομένως σε κάποιες τέτοιες συμβάσεις να υπάρχουν υπερβολές και αν κανείς θέλει να προχωρήσει σε εξορθολογισμό μπορεί να το κάνει. Διευκρίνισε πως αυτό μπορεί να σημαίνει και μείωση του δώρου. Επισήμανε πάντως πως δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα για την κλαδική σύμβαση των εμποροϋπαλλήλων.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλου στην εκπομπή του Mega «Ανατροπή». «Διατηρουμε την ΕΓΣΣΕ, τον κατώτερο μισθό και τον 13ο και 14ο μισθό ... Ζητάμε πάγωμα μισθών στα επίπεδα που είναι σήμερα για δύο χρόνια», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως στο πάγωμα συμπεριλαμβάνονται και οι ωριμάνσεις. Πάντως, επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε θέμα περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς όπως ανέφερε, αυτό το ζήτημα τέθηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας νωρίτερα ανέφεραν πως στο τραπέζι της συζήτησης των εργοδοτών έπεσαν οι προτάσεις της επιβολής πλαφόν στο ύψος του 14ου μισθού, της κατάργησης ή του περιορισμού των «αυτόματων» αυξήσεων στους μισθούς που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις μέσω των ωριμάνσεων και το πάγωμα των μισθών για την επόμενη τριετία.

Για τον 14ο μισθό οι πληροφορίες ανέφεραν συγκεκριμένα ότι μια από τις προτάσεις είναι να καταβάλλεται όπως ισχύει σήμερα στους εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές μέχρις ενός ορισμένου ύψους αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλούς μισθούς, τα στελέχη κ.λπ. Θεωρείται - σύμφωνα με τις ίδιες προτάσεις - στις σημερινές συνθήκες υπερβολή να εισπράττουν οι υψηλόμισθοι υποχρεωτικά έναν ακόμη πλήρη μισθό ακόμη και από επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή θέση, κάνουν απολύσεις κ.λπ. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο ποιο είναι το όριο μισθού που θα τεθεί για τον περιορισμό του δώρου.

Θετικά αντιμετωπίστηκαν οι εισηγήσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για τα έσοδα των ταμείων.

Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος μιλούσε για συνάντηση «εργασίας και όχι αποφάσεων» και σημείωνε: «Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας -αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις. Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

Στη συνάντηση των εκπροσώπων του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ είχε προσκληθεί και η ΓΣΕΕ η οποία όμως δεν παρευρέθηκε, καθώς εκκρεμεί συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας για τα θέματα αυτά, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Πάντως, σε μια πρώτη του αντίδραση μετά τη σύσκεψη των εργοδοτικών φορέων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος επανέλαβε πως δεν τίθεται προς συζήτηση η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «Επί της ΕΓΣΣΕ δεν δεχόμαστε τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega.

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία σε σχετική της ανακοίνωση, κατά την αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν αναλυτικά οι πρόσφατες εξελίξεις και θα ληφθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση της ΓΣΕΕ μετά τα θέματα που τέθηκαν από τον Πρωθυπουργό ως αιτήματα της τρόικας κατά την πρόσφατη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και για τα οποία ζητείται διάλογος με τους εργοδοτικούς φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι η δανειστές μας συνδέουν ευθέως το ζήτημα της μείωσης του μέσου μισθολογικού κόστους με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Απαιτούν παρεμβάσεις στο ύψος του κατώτερου καθώς και του 13ου και 14ου μισθού, επισημαίνοντας ότι παρ' ότι έχουν περικοπεί στο δημόσιο τομέα διατηρούνται στις δημόσιες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και διέπονται από ισχυρές κανονιστικές ρυθμίσεις.

Αντίθετοι στο ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνουν με γραπτή ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου, Οδυσσέας Βουδούρης και Φραγκίσκος Παρασύρης, καλώντας την κυβέρνηση να πει «ένα ευγενικό, αλλά στιβαρό όχι» στις απαιτήσεις της τρόικας.

Οι «πράσινοι» βουλευτές απορρίπτουν τον ισχυρισμό ότι με τη μείωση των μισθών θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, καθώς, όπως επισημαίνουν, «με τη λογική αυτή οι οικονομίες του Μπαγκλαντές και της Νιγηρίας θα ήταν πρώτες παγκοσμίως, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και εκείνες της Γερμανίας και της Σουηδίας στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm. «Δεν είμαι της λογικής "σφάξε με Αγά μου να αγιάσω". Εγκαίρως πρέπει να προειδοποιήσουμε ποια θέματα δεν γίνονται αποδεκτά. Θα κάνουμε διαπραγμάτευση και μάλιστα σκληρή», τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι τα σχέδια για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, του κατώτατου μισθού και για πάγωμα των αυξήσεων σε μισθούς, αποτελούν την κορύφωση της πιο αντιδραστικής και ταξικής πολιτικής που έχει γνωρίσει η ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες.

«Πρόκειται», τονίζεται, «για πρωτοφανούς βιαιότητας μέτρα που ισοπεδώνουν και τις τελευταίες κατακτήσεις των εργαζομένων στη χώρα».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «οι σκέψεις να περάσουν αυτά τα σχέδια με τη θέσπιση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου δείχνει τον βαθιά αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της κυβέρνησης που, όχι μόνο ασκεί μια πλήρως απονομιμοποιημένη από το λαό πολιτική, αλλά πλέον θεωρεί ως εμπόδιο και το ίδιο το κοινοβούλιο που την εξέλεξε».

Η ενδυνάμωση των αγώνων των εργαζομένων, η συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, είναι η μόνη απάντηση στα μέτρα κυβέρνησης-τρόικας.

Ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας εντός του 2012 «βλέπει» η Δημοκρατική Αριστερά με αφορμή της πιέσεις της τρόικας στα εργασιακά.

Οπως αναφέρει ο υπεύθυνος του κόμματος για θέματα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Χατζησωκράτης, «οι κυβερνητικές επιλογές, κάτω από την ιδεολογική εμμονή της τρόικας, έκαναν το 2011 έτος της επικράτησης των ελαστικών μορφών απασχόλησης».

Τονίζει ακόμη ότι «με τα σενάρια τρόμου για τους μισθούς, κατώτατα ημερομίσθια και δώρα, προετοιμάζουν ένα 2012 ορόσημο στην μεταπολεμική ιστορία μας για την ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων».

«Το πρόβλημα για τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι οι μισθοί των εργαζομένων του, αλλά η συνέχιση των κρατικών ελλειμμάτων που τον στραγγαλίζει με διπλάσια επιτόκια δανεισμού σε σύγκριση με την Ευρώπη, απόλυτη έλλειψη ρευστότητας, υπερφορολόγηση και έλλειψη εμπιστοσύνης που κλείνει τις ξένες αγορές», σχολίασε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.