Τη δυσαρέσκειά της για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο, όπως εκτιμά, θα φέρει νέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα επιβάλουν πιο σκληρά μέτρα, εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με επιστολή της στο υπουργείο Οικονομικών και στους αρχηγούς των κομμάτων.
Τη δυσαρέσκειά της για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο, όπως εκτιμά, θα φέρει νέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα επιβάλουν πιο σκληρά μέτρα, εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με επιστολή της στο υπουργείο Οικονομικών και στους αρχηγούς των κομμάτων.
Ειδικότερα, η ΕΣΕΕ δηλώνει την αντίθεσή της στην επαναφορά των αντικειμενικών κριτηριών για τη φορολόγηση των εμπορικών επιχειρήσεων, η οποία, όπως τονίζει, διαψεύδει τις ελπίδες για τη διαμόρφωση ενός πιο υγιούς και ορθολογικού φορολογικού συστήματος.
Χαρακτηρίζει παράλληλα την εφαρμογή τους αντικίνητρο για την επιχειρηματικότητα και υπογραμμίζει ότι με την επαναφορά τους οι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνουν την αδυναμία τους να κατανοήσουν τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές που ακολουθούνται. Σημειώνει επιπλέον ότι η θεσμοθέτηση των κριτηρίων καταδεικνύει αφενός μεν την ανικανότητα του ελεγκτικού μηχανισμού να περιορίσει, πολλώ δε μάλλον να πατάξει, τη φοροδιαφυγή αφετέρου δε την αποτυχία της Διοίκησης στην υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με τους εμπόρους, η εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών των επιχειρήσεων θα έχει ως αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να φορολογούνται για κέρδη που δεν πραγματοποίησαν, το κράτος να κινείται στα όρια της συνταγματικότητας και να ενταθεί η φοροδιαφυγή.
Επισημαίνει ακόμη ότι η επιλογή των συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων δεν έχει μελετηθεί σοβαρά, αφού στο πολυνομοσχέδιο επιλέγονται λανθασμένα ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος, οι δαπάνες μισθοδοσίας, οι λειτουργικές δαπάνες, τα στοιχεία των πωλήσεων, οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες με μετρητά, τα περιουσιακά στοιχεία και η ρευστότητα, δημιουργώντας, δυστυχώς, αντικίνητρα μεγαλύτερης φοροδιαφυγής και φυγής κεφαλαίων και καταθέσεων στο εξωτερικό.
«Θα περιμέναμε στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή να περιλαμβάνεται η κατάργηση του ΚΒΣ, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και η αλλαγή του τρόπου απόδοσής του, η δημιουργία ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, η εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών και η σύνδεσή τους με την καταπολέμηση της ανεργίας, η ενοποίηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, ο ορθός προσδιορισμός εισοδήματος και η δίκαιη εφαρμογή των ποινικών διατάξεων», αναφέρει η ΕΣΕΕ στην επιστολή της.
Δυστυχώς, όμως, καταλήγει, «μετά από περιπλάνηση πολλών μηνών, αντί να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, ξαναγυρίζουμε σε παλιές αμφισβητούμενες συνταγές».