Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2002 11:50

Συνεχίζεται η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται από την έναρξη των συναλλαγών οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

Ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται και σήμερα στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας μετά από μία σειρά αποθαρρυντικών οικονομικών αποτελεσμάτων τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Λίγη ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η υπ' αριθμόν ένα εταιρεία λογισμικού στον κόσμο ανακοίνωσε ότι στο τρίτο οικονομικό της τρίμηνο, το οποίο έληξε στις 31 Μαρτίου, τα κέρδη της ανά μετοχή ανήλθαν σε 49 σεντς από 44 σεντς την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Ωστόσο, ήταν κατώτερα των προβλέψεων αναλυτών που ανέμεναν ότι τα κέρδη της εταιρείας θα έφθαναν τα 51 σεντς ανά μετοχή.

Παράλληλα, η διοίκηση της Microsoft προέβη στην εκτίμηση ότι τα κέρδη και οι πωλήσεις της εταιρείας θα κυμανθούν σε επίπεδα χαμηλότερα του αναμενόμενου και στο τέταρτο τρίμηνο.

Ανησυχίες προκάλεσαν και τα οικονομικά αποτελέσματα της Advanced Micro Devices. Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Intel στην αγορά μικροεπεξεργαστών στο πρώτο τρίμηνο του 2002 εμφάνισε ζημίες ύψους 9,16 εκατ. δολ. έναντι κερδών ύψους 124,8 εκατ. δολ. στο πρώτο τρίμηνο του 2001. Προέβλεψε, επίσης, ότι τα έσοδά της στο δεύτερο τρίμηνο θα υποχωρήσουν κατά 5% με 10%. Μείωση μεγαλύτερη των προβλέψεων σημείωσαν και τα έσοδά της Sun Microsystems, όπως ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 5.219,3 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,19%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.557,39 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0,69% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.222,52 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Xetra DAX υποχωρεί σε ποσοστό 1,13% και έχει διαμορφωθεί στις 3.662,91 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες (3,90%) καταγράφει και σήμερα η μετοχή της Nokia στον απόηχο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/19/211294.htm . Οι μετοχές των εταιρειών Ericsson και Alcatel υποχωρούν κατά 3,12% και 2,54% αντιστοίχως.

Πιέσεις δέχονται και οι εταιρείες λογισμικού μετά τη χθεσινή προειδοποίηση της αμερικανικής Microsoft. Η μετοχή της γερμανικής SAP σημειώνει πτώση 1,76%. Η Goldman Sachs προέβη σήμερα σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα οικονομικά αποτελέσματα της παραπάνω εταιρείας στην τρέχουσα χρήση.

Πτωτικά κινούνται, επίσης, οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών ακολουθώντας την υποχώρηση των τιμών του αργού. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Μαϊου σημειώνει πτώση κατά 42 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 25,35 σεντς ανά βαρέλι. Η μετοχή της TotalFinaElf υποχωρεί κατά 1,22%.