Εκκληση για άμεση επίτευξη συμφωνίας επί του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) απηύθυναν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, αφότου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν την πρόταση των ομολογιούχων για την περικοπή του χρέους, με επιτόκιο 4% στα νέα ομόλογα. Όλι Ρεν: Δυνατότητα ενεργοποίησης ρήτρας συλλογικής δράσης.
Εκκληση για άμεση επίτευξη συμφωνίας επί του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) απηύθυναν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, αφότου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν την πρόταση των ομολογιούχων για την περικοπή του χρέους, με επιτόκιο 4% στα νέα ομόλογα.
«Ειναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν όλα τα μέρα πόσα διακυβεύονται και να συνεργαστούμε ώστε να βρούμε μια λύση» δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα που εκπροσωπεί τις τράπεζες στις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, βάσει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.
Ανέφερε ακόμη πως «αν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια εθελοντική συμφωνία, είμαι αρκετά σίγουρος ότι το ποσοστό συμμετοχής θα είναι υψηλό».
Ο κ. Νταλάρα σημείωσε πως δεν έχει λάβει επισήμως αρνητική απάντηση στην πρόταση των τραπεζών ενώ αρνήθηκε να απαντήσει αν το IFF σκοπεύει να υπαναχωρήσει από την απαίτησή του για επιτόκιο 4%. Την ίδια ώρα η άλλη πλευρά τονίζει πως δεν μπορεί να δεχτεί επιτόκιο πάνω από 3,5%.
Οι ομολογιούχοι και η ελληνική κυβέρνηση είχαν συγκλίνει το Σαββατοκύριακο σε πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα νέα ελληνικά ομόλογα που θα εκδοθούν αντί των υφισταμένων θα φέρουν μεσοσταθμικά κουπόνι ύψους 4%. Όμως, Ευρωπαίος αξιωμοτούχος δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θέλουν χαμηλότερο κουπόνι από ό,τι προβλέπεται στην προσφορά.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του υποβάθμισε τη σημασία προηγούμενων δηλώσεων του κ. Νταλάρα ότι η προσφορά των τραπεζών ήταν η τελευταία τους πρόταση. «Αυτά συμβαίνουν σε κάθε παζάρι, δεν χρειάζεται να σας προκαλούν εντύπωση τέτοιες δηλώσεις... εμένα πάντως δεν μου προκαλούν καμία» σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο της δεξίωσης προς τιμήν του διπλωματικού σώματος στο Προεδρικό Μέγαρο εκτίμησε πως «θα έχουμε θετική κατάληξη μέχρι το τέλος της εβδομάδας», ενώ ερωτηθείς αν θα επιστρέψει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, συμπλήρωσε πως «θα είναι η τελευταία επίσκεψή του», αν και, όπως πρόσθεσε δεν αποκλείεται να κλειστεί η συμφωνία και από απόσταση.
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα για το «κούρεμα» μπαίνουν στην τελική ευθεία, διευκρινίζοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί το σχήμα για το PSI μέσα στο επόμενο οχταήμερο και η δημόσια προσφορά της Ελλάδας προς τους ιδιώτες πιστωτές να γίνει ως τις 13 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί μια «αμοιβαία επωφελής λύση», η οποία θα εκπληρώνει πλήρως όλες τις παραμέτρους της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Βασικός στόχος, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, είναι το χρέος να φτάσει το 2020 ένα επίπεδο της τάξεως του 120% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι κρίσιμη παράμετρος, αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι οι οποίες δεν σχετίζονται με την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης (πέρα των 130 δισ. ευρώ). Εξήγησε, επίσης, ότι αυξομείωση του επιτοκίου κατά 0,5%, επηρεάζει κατά 1% το χρέος. O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε, εξάλλου, ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι και η αναζήτηση έμμεσων τρόπων αύξησης της συμμετοχής του δημόσιου τομέα, κατά τρόπο που να μη συνεπάγεται αύξηση των δανείων προς την Ελλάδα.
Λαγκάρντ: Ελληνική χρεοκοπία δεν είναι ενδεχόμενο που εξετάζεται
Αργά το βράδυ σε δηλώσεις της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε μια χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, τόνισε πως η χώρα μας θα πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τις τράπεζες. Υπενθυμίζοντας ότι είχε «αποφασιστεί ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα είχαν και αυτοί τις απώλειές τους» η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα «τα πράγματα να προχωρήσουν με σοβαρό τρόπο» για να καθοριστεί το ποσό. «Ο στόχος είναι η Ελλάδα να επανέλθει σε μία βιωσιμότητα (του δημόσιου χρέους της) τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα» σημείωσε.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία για την πολιτική βούληση» των Ευρωπαίων ηγετών να διασφαλίσουν την ενότητα της ευρωζώνης, συνέχισε η πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, ζητώντας ωστόσο παράλληλα να υπάρξει μια «συντονισμένη» και «αποτελεσματική» δράση.
Όσο χαμηλότερο είναι το επιτόκιο των νέων 30ετών ομολόγων τόσο υψηλότερες θα είναι οι απώλειες των ιδιωτών ομολογιούχων και τόσο χαμηλότερο θα είναι το ποσό της οικονομικής βοήθειας και των δανείων που θα χρειαστεί να καταβάλλουν οι κυβερνήσεις προς την Ελλάδα για να κατασταθεί βιώσιμο το χρέος της.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ανοιχτές προς διαπραγμάτευση είναι και άλλες πτυχές του PSI, ενώ τόνιζαν ότι δεν εξετάζεται αύξηση του πακέτου χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, το οποίο συμφωνήθηκε στη Σύνοδο της ΕΕ της 26ης Οκτωβρίου και ανέρχεται στα 130 δισ. ευρώ.
Όλι Ρεν: Είμαστε κοντά σε συμφωνία
Από την πλευρά του πάντως, ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Όλι Ρεν εμφανίστηκε και σήμερα αισιόδοξος για το PSI. Όπως ανέφερε, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ιδιωτών πιστωτών «προχωρούν ικανοποιητικά», επισημαίνοντας ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία». Κάτι που, όπως παρατήρησε, «θα ήταν ευκταίο να γίνει κατά προτίμηση εντός του Ιανουαρίου, παρά εντός του Φεβρουαρίου».
Ο Όλι Ρεν ανέφερε ακόμη ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον το δεχτεί η πλειοψηφία των ομολογιούχων, να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (σ.σ. που θα υποχρεώνουν και τους υπολοίπους να συμμετάσχουν) και παράλληλα να θεωρηθεί ότι γίνεται σεβαστή η αρχή του εθελοντικού χαρακτήρα της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
Δίωρη συνάντηση ΥΠΟΙΚ με την τρόικα
Στην Αθήνα, λίγο πριν τις 21.00 ολοκληρώθηκε η δίωρη συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, στη συνάντηση διαμορφώθηκε όλο το περίγραμμα των ειδικότερων συζητήσεων που πρέπει να γίνουν και των θεμάτων που πρέπει να αποσαφηνιστούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ουσιαστικό περιεχόμενο του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι ενέργειες που θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τον ιδιωτικό τομέα ως προς το PSI, στο πλαίσιο των αποφάσεων της συνεδρίασης του Eurogroup. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με πολύ εντατικούς ρυθμούς τις αμέσως επόμενες μέρες.
Αργά το βράδυ, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν ενημερωτικού χαρακτήρα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στο PSI μετά και την σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες και η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας.
Από τις Βρυξέλλες νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση με τους ομολογιούχους για το «κούρεμα» συνδέεται με το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Σημείωσε μάλιστα ότι η συμφωνία για τις προϋποθέσεις του δεύτερου δανειακού προγράμματος, ύψους 130 δισ. ευρώ, πρέπει να επέλθει το ταχύτερο δυνατό, καθώς χωρίς αυτήν η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε δημόσια προσφορά για το PSI. «Χωρίς τα 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος δεν μπορεί να γίνει ούτε το PSI, ούτε να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.