Οι αποφάσεις για τη μη προφυλάκιση μεγαλοοφειλετών βασίζονται σε συνήθεις δικονομικές αιτιολογίες και σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα δεν αναφέρεται ως σκεπτικό η τροποποιημένη διάταξη του άρθρου 99, υποστηρίζει το ΥΠΑΑΝ σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
«Καμία υπόθεση για την οποία έχουν γίνει συλλήψεις φυσικών προσώπων, δεν έχει υπαχθεί στις τροποποιημένες διατάξεις του άρθρου 99 και δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις αυτές, ώστε να ευθύνονται για το αποτέλεσμα των μη προφυλακίσεων».
Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε έγγραφό που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δηλώνει ανοικτή στην τροποποίηση του άρθρου.
Σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές, η υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα οδηγεί σε ασυλία μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, παρέχοντας ουσιαστικά πλήρη ατιμωρησία, και μάλιστα, επικαλούνται σχετικές διαπιστώσεις του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.
Όπως επισημαίνουν, παρ' όλο που οι συλλήψεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, τελικά πολλοί μεγαλοοφειλέτες αφήνονται ελεύθεροι από τα δικαστήρια επειδή έχουν προλάβει να υπαχθούν στο καθεστώς του άρθρου 99. «Εικάζεται», σημειώνουν, «ότι πλήθος περιπτώσεων επώνυμων μεγαλοοφειλετών κατέφυγαν στο άρθρο 99, όχι για να διασώσουν τους εταιρείες τους, αλλά για αποφύγουν τη δίωξη από τους πιστωτές τους, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη ευχέρεια ως παράθυρο αποφυγής των συνεπειών του νόμου».
Στην απάντησή του ωστόσο, ο κ. Ξυνίδης τονίζει πως οι μη προφυλακίσεις και η επιβολή περιοριστικών όρων, λαμβάνουν χώρα λόγω των συνήθων δικονομικών αιτιολογιών και σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα δεν αναφέρεται ως σκεπτικό, δικαστικού λειτουργού ή δικαστηρίου, για την πρότασή του ή την απόφασή του, η τροποποιημένη διάταξη του άρθρου 99.
Αντιθέτως, προσθέτει, με τις διατάξεις του άρθρου 99 εν ισχύ, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τον οικονομικό εισαγγελέα και κατά προσώπων, οι επιχειρήσεις των οποίων είχαν ενταχθεί στη διαδικασία του άρθρου 99, ακριβώς χάριν του γεγονότος ότι δεν υφίστανται νομικά εμπόδια.
Ο κ. Ξυνίδης σπεύδει όμως να διαβεβαιώσει τους συναδέλφους του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι «η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεν διέπεται από κανενός είδους δογματισμό περί του ορθού των διατάξεων τροποποίησης του άρθρου 99». Κατά συνέπεια, «στο βαθμό που ήθελε κριθεί ότι οι διατάξεις πρέπει να τροποποιηθούν και πάλι για τη βελτίωσή τους, είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε οποιαδήποτε τεκμηριωμένη και πρόταση και επιχειρηματολογία.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει ο κ. Ξυνίδης, «δεν προτιθέμεθα να επιτρέψουμε να συσχετιστούν οι διατάξεις αυτές με το καλλιεργούμενο κλίμα, ότι δήθεν άστοχες διατάξεις αποτρέπουν τις προφυλακίσεις». «Οι δικαστικοί λειτουργοί», τονίζει, «έχουν το αναγκαίο θάρρος είτε να επιβάλουν προσωρινή κράτηση, είτε να επιβάλουν περιοριστικούς όρους είτε να αφήνουν ελεύθερους τους κατηγορούμενους όταν δεν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, ανάλογα με την κρίση τους και τη συνείδησή τους».
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ