Η Ελλάδα είναι αυτή που έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και το κίνητρο να φροντίσει για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στα περί επιτροπείας.
Η Ελλάδα είναι αυτή που έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και το κίνητρο να φροντίσει για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στα περί ορισμού ειδικού επιτρόπου αρμόδιου για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του ελληνικού προϋπολογισμού.
Ερωτηθείς σχετικά λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26.10.2011 περιλαμβάνεται αναλυτική πρόβλεψη για το μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Ο μηχανισμός αυτός, όπως είπε, καλύπτει πλήρως το κοινό ενδιαφέρον της Ελλάδας και των εταίρων της για την εμπρόθεσμη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και των συναφών δεσμεύσεων της χώρας μας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «θεμέλιο του μηχανισμού αυτού είναι άλλωστε η αυτονόητη παραδοχή ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και το κίνητρο να φροντίσει για την εφαρμογή του προγράμματος».
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός γνωρίζει το μέγεθος της βοήθειας που λαμβάνει η πατρίδα μας από τους θεσμικούς της εταίρους στην Ευρώπη και θα ανταποκριθεί, μέσα από τις θυσίες του, στην ιστορική υποχρέωση που έχουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την βαθειά δημοσιονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή κρίση, λαμβάνοντας και εφαρμόζοντας δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις».
Σημείωσε παράλληλα ότι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βασίζεται στην θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών και στο σεβασμό της εθνικής τους ταυτότητας και αξιοπρέπειας.
«Αυτή η θεμελιώδης αρχή ισχύει πλήρως και για τις χώρες-μέλη που, καθώς διέρχονται περιόδους κρίσης και προσαρμογής, έχουν ανάγκη από τη βοήθεια των εταίρων τους προς όφελος όλης της Ευρώπης και ειδικότερα της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και διεμήνυσε ότι όποιος θέτει σε ένα λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα.
Δήλωσε τέλος βέβαιος ότι οι πολιτικές ηγεσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και ιδίως αυτών που λόγω του μεγέθους τους έχουν, εκ των πραγμάτων, αυξημένη ευθύνη για την πορεία της Ευρώπης, γνωρίζουν με ποιο τρόπο τίθενται τα ζητήματα μεταξύ φίλων και εταίρων που έχουν ενώσει τις ιστορικές τους μοίρες.
Και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε χθες ότι «η κυριότητα του (δεύτερου) προγράμματος (στήριξης) είναι ελληνική και η εφαρμογή του ευθύνη των ελληνικών Αρχών».
Υπενθύμισε πάντως πως η Κομισιόν θα ενισχύσει τον ελεγκτικό της ρόλο στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμμματος στήριξης, επισημαίνοντας πως η σχετική απόφαση ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε, αυτός ο νέος ρόλος θα αποτυπωθεί στο μνημόνιο.
Πιο αναλυτικά, σε δήλωσή του, με αφορμή τα δημοσιεύματα για το γερμανικό αίτημα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε:
«Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος (σ.σ. στήριξης), η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους της τρόικας, θα εγκαθιδρύσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος, επιτόπια ελεγκτική οντότητα, η οποία μαζί με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες, θα εργαστεί στενά και σε συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και με την τρόικα για να συμβουλέψουν και να βοηθήσουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, θα βοηθήσει την τρόικα να αξιολογήσει την εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτός ο νέος ρόλος θα αποτυπωθεί στο Μνημόνιο».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως κατά την Κομισιόν, «τα εκτελεστικά καθήκοντα πρέπει να παραμείνουν στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και τα όργανα της χώρας. Η ευθύνη αυτή βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει».
Της δήλωσης του εκπροσώπου της Κομισιόν προηγήθηκε γερμανικό αίτημα στο Eurogroup για εκχώρηση της κυριαρχίας της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, σε έναν Ευρωπαίο επίτροπο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν επωφεληθεί από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με το γερμανικό έγγραφο που διέρρευσε ο επίτροπος που θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.
Ως δεύτερο προαπαιτούμενο για τη στήριξη της Ελλάδας μέσω ενός δεύτερου πακέτου τίθεται η δέσμευση της Ελλάδας ότι θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα στη μελλοντική εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της. Σχετική δέσμευση πρέπει να αναλάβει η ελληνική Βουλή και τα δημόσια έσοδα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πρωτίστως για την εξυπηρέτηση του χρέους.
ΚΚΕ: Τα αστικά κόμματα σφαγιάζουν τα λαϊκά δικαιώματα
«Το δίλημμα για το λαό είναι να σωθεί ο ίδιος και όχι η πλουτοκρατία» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Tονίζει ακόμη ότι «τα αστικά κόμματα μαζί σφαγιάζουν τα λαϊκά δικαιώματα προκειμένου να προστατεύσουν την κερδοφορία της και τη συμμαχία της με την ΕΕ» και προσθέτει ότι «αυτό που επείγει είναι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να απορρίψουν τους εκβιασμούς και να αντεπιτεθούν αξιοποιώντας την τεράστια δύναμη που έχουν αν οργανωθούν και δράσουν».
Δημοκρατική Συμμαχία: Απαράδεκτη η συζήτηση για επιτροπείες
Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης, τη συζήτηση που γίνεται «μέσα από διαρροές και non paper για επιτροπείες», σημειώνοντας ότι «υπονομεύει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας και δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα».
«Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι ενώ ο ελληνικός λαός έχει αναλάβει μεγάλα βάρη και έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες, οι ηγεσίες των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για να διαπραγματευτούν σοβαρά και υπεύθυνα και πολύ περισσότερο να εφαρμόσουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης», τονίζει ο κ. Ζαφειριάδης.