Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Απριλίου 2002 10:38

Οριακές μεταβολές στο χρηματιστήριο του Τόκιο

ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ της υψηλής τεχνολογίας εστιάσθηκε και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσαν χθες κορυφαίες ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις από τον εν λόγω τομέα.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο κατά 0,13% ή 15,19 μονάδες και έκλεισε στις 11.736.83, παραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 1,41 μονάδες ή 0,13% και διαμορφώθηκε στις 1.104,50 μονάδες.

Ανοδο σημείωσαν και σήμερα οι μετοχές εταιρειών από τον τομέα των ημιαγωγών μετά την εκτίμηση της SEMI (Semiconductor Equipment and Materials International) ότι τα έως τώρα μηνύματα για την εν λόγω αγορά είναι ενθαρρυντικά.

«Η βιομηχανία των ημιαγωγών παρουσιάζει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάκαμψης», δήλωσε ιάπωνας χρηματιστής σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Επεσήμανε, επίσης, ότι οι επενδυτές δεν έχουν πολλά να περιμένουν από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Ο τίτλος της Nikon σημείωσε άνοδο κατά 4,31%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών Tokyo Electron και NEC ενισχύθηκαν κατά 0,99% και 0,48% αντιστοίχως συνεχίζοντας τη χθεσινή ανοδική τους πορεία.

Η NEC, η οποία θα ανακοινώσει την Πέμπτη τα οικονομικά της αποτελέσματα, παρουσίασε χθες μαζί με την ΚDDI, την Japan Telecom και τη Matsushita Electric Industrial μία νέα κοινοπραξία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/23/212043.htm

Στον αντίποδα, απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών από το χώρο των τηλεπικοινωνιών μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τη Δευτέρα η σουηδική Ericsson και οι αμερικανικές Worldcom και Lucent Technologies. Ο τίτλος της Nippon Telegraph & Telecom (ΝΤΤ) υποχώρησε κατά 2,16%. Η μετοχική τιμή της θυγατρικής της NTT DoCoMo, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία, απώλεσε 2,05%.

Πτώση (1,10%) σημείωσε και η μετοχή της εταιρείας Nintendo, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι μείωσε την τιμή της κονσόλας GameCube μέxρι και 24% στην Ευρώπη, δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη κυκλοφορία της στην ευρωπαϊκή αγορά. Η πώληση των GameCube στην Ευρώπη αναμένεται να ξεκινήσει στις 3 Μαΐου, στην τιμή των 199 ευρώ, 20% xαμηλότερα από την προηγούμενη ανακοινωθείσα τιμή των 250 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, οι ιαπωνικές εξαγωγές σημείωσαν άνοδο (2,5%) για τρίτο κατά σειρά μήνα το Μάρτιο και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών κυρίως λόγω της αύξησης των παραγγελιών στην Ασία. Οι ιαπωνικές εισαγωγές τον περασμένο μήνα μειώθηκαν κατά 0,8% σε μηνιαία βάση λόγω της επιβράδυνσης της βιομηχανικής δραστηριότητας.