Να επανεξετάσει το σχετικό νόμο και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα των μικρομετόχων της Proton Bank ζητεί ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ).
Να επανεξετάσει το σχετικό νόμο και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα των μικρομετόχων της Proton Bank ζητεί ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ).
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, στην υπόθεση Proton Bank εκτός από το σκέλος της κατάχρησης κεφαλαίων, που έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, υπάρχει και το σκέλος της απώλειας περιουσίας χιλιάδων μετόχων και κυρίως των μικρομετόχων, οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν με όσα συνέβησαν.
«Η ''αρπαγή'' της περιουσίας των μετόχων και κυρίως εκείνων που ποτέ δεν άσκησαν διοίκηση, που ποτέ δεν πήραν αποφάσεις, που ποτέ δεν είχαν θέσεις ευθύνης, έγινε με τρόπο που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Οι μέτοχοι αυτοί έχασαν περιουσιακά στοιχεία χωρίς να ενημερωθούν, χωρίς κάποιος να τους εξηγήσει τι συνέβη και χωρίς να τεθεί το θέμα του διαχωρισμού της τράπεζας σε κάποια γενική συνέλευση. Αυτοί οι χιλιάδες μέτοχοι έχασαν την περιουσία τους χωρίς να έχουν ευθύνες για όσα έκανε η διοίκηση ή για όσα δεν φρόντισε να κάνει η εποπτική αρχή εγκαίρως. Γιατί αν γνώριζε την κατάσταση θα έπρεπε να είχε πάρει μέτρα νωρίτερα. Αν δεν γνώριζε τότε μάλλον τίθεται θέμα επάρκειας των ελεγκτικών μηχανισμών», τονίζεται στη σχετικά ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ.
Σημειώνεται ακόμη ότι «οι μικρομέτοχοι που κατείχαν μετοχές τράπεζας, βλέπουν σήμερα την τράπεζα να έχει δραστηριότητα αλλά τις μετοχές που έχουν στα χέρια τους να μην έχουν ουσιαστική αξία».
Αναφερόμενος στη σύσταση της νέας Proton Bank που έχει μόνο το ενεργητικό της παλαιάς τράπεζας, ο ΣΜΕΧΑ διερωτάται πως σε μία ελεύθερη οικονομία παίρνονται αποφάσεις χωρίς την έγκριση των μετόχων για τον διαχωρισμό μίας εταιρείας.
«Θα μπορούσε δηλαδή κάποιος που διαθέτει κεφάλαια να αγοράσει σήμερα μία μικρή τράπεζα της χώρας, χωρίζοντάς τα καλά από τα κακά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως ο επενδυτής (στη προκειμένη περίπτωση το Δημόσιο με δανεικά της τρόικας) ουσιαστικά δεν αναλαμβάνει ιδιαίτερο κίνδυνο, αφού θα είναι απαλλαγμένος από κάθε πρόβλημα της τράπεζας. Ποιος επενδυτής θα μπορούσε να αρνηθεί μία τέτοια επένδυση; Να αποκτήσει πεντακάθαρη τράπεζα, βάζοντας μερικά κεφάλαια; Τι θα γίνει άραγε αν στο μέλλον θα υπάρξει και νέα μικρή τράπεζα που θα αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα; Η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει ξανά τον νόμο και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα των μικρομετόχων», καταλήγει ο Σύνδεσμος.