Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Απριλίου 2002 11:10

Τάσεις ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΚΕΡΔΗ καταγράφουν κατά την πρώτη ώρα των συνεδριάσεων οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Επικεφαλής της ανοδικής τάσης έχει τεθεί ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της γερμανικής Infineon Technologies και της γαλλο-ιταλικής Stmicroelectronics.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 5.233,6 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,23%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.584,78 μονάδες αυξημένος κατά 0,56% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.239,72 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 0,66%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών ενισχύεται κατά 0,53% και έχει φθάσει τις 3.602,84 μονάδες.

Αξιόλογα κέρδη (3,24%) καταγράφει η μετοχή της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι στο δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο οι ζημίες της διαμορφώθηκαν σε 108 εκατ. ευρώ (96 εκατ. δολ.) , ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι ζημίες της θα έφθαναν τα 200 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας ανέφερε, επίσης, ότι η ζήτηση για μικροεπεξεργαστές αυξάνεται.

Ανοδο άνω του 3% σημειώνει και η μετοχή της ομοειδούς εταιρείας Stmicroelectronics, η οποία ανακοίνωσε χθες, μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ότι στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 29%, όσο ακριβώς ανέμεναν οι αναλυτές. Προέβλεψε, παράλληλα, ότι τα έσοδά της στο τρέχον τρίμηνο θα αυξηθούν κατά 10%.

Τάσεις ανάκαμψης εμφανίζουν σήμερα οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες τη Δευτέρα κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Ο τίτλος της Alcatel ενισχύεται κατά 1,15%. Μικρότερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών Nokia (0,69%) και Ericsson (0,73%).

Κέρδη καταγράφουν, τέλος, και οι φαρμακοβιομηχανίες με αιχμή τη μετοχή της ολλανδικής Akzo Nobel, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις της στο πρώτο τρίμηνο του 2002 αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.