Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Απριλίου 2002 12:46

Υπό πίεση και σήμερα το ευρώ

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται και σήμερα το ενιαίο νόμισμα έναντι των ανταγωνιστών του στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος μετά το απρόσμενο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και υπό την απειλή απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη γερμανική μεταλλουργία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/20/211564.htm .

Στις 12:45 ώρα Ελλάδος, στη χρηματαγορά του Λονδίνου η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος είχε διαμορφωθεί στα 88,74 σεντς από 88,93 σεντς αργά χθες το βράδυ. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 88,82 σεντς ανά ευρώ.

«Η απειλή απεργιακών κινητοποιήσεων από το IG Metall (το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων στη μεταλλουργία που αριθμεί 2,8 εκατομμύρια μέλη) ασκεί πιέσεις στο ευρώ», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η Τζέιν Φόλι, αναλύτρια της Barclays Capital στο Λονδίνο.

Όπως εκτιμούν οικονομολόγοι, πιθανή απεργία ενδεχομένως να απειλήσει σοβαρά την εύθραυστη γερμανική οικονομία. Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IfW, οι τελευταίες απεργίες διαρκείας του IG Metall το 1995 στη Βαυαρία είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας από τις γερμανικές βιομηχανίες μέσα σε διάστημα δύο ετών.

Oι εργαζόμενοι του συνδικάτου ΙG Metall αναμένεται να αποφασίσουν εντός της ημέρας για το εάν θα προχωρήσουν σε απεργία, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα μισθολογικά του αιτήματα. Οι συνδικαλιστές ζητούν αύξηση 6,5% για να καλυφθούν οι απώλειες εισοδήματος που έxουν υποστεί οι εργαζόμενοι τα δύο τελευταία xρόνια, αφού οι αυξήσεις κατά 3% το 2000 και 2,1% το 2001 εξανεμίσθηκαν λόγω του πληθωρισμού.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις μπορεί να ωθήσουν την ΕΚΤ σε αύξηση επιτοκίων. Τη Δευτέρα, ωστόσο, ο πρόεδρος της τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με το γερμανικό συνδικάτο δεν πρόκειται να επηρεάσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη χάραξη της πολιτικής της.

Ο κ. Ντούιζενμπεργκ, στη μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ για την οικονομία, επανέλαβε ότι τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται στα κατάλληλα επίπεδα. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι ακόμη υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των έξι μεγαλύτερων οικονομικών ινστιτούτων της Γερμανίας, η υπ' αριθμόν ένα οικονομία της ευρωζώνης θα παρουσιάσει ρυθμούς αύξησης 0,9% και 2,4% το 2002 και το 2003 αντιστοίχως.

«Η (γερμανική) οικονομία θα παρουσιάσει αξιοσημείωτη ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους βασιζόμενη στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών», δήλωσε ο Gustav-Adolf Horn επικεφαλής οικονομολόγος του γερμανικού ινστιτούτου DIW.