Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Απριλίου 2002 13:34

Τον όμιλο αρτοποιϊας Kamps AG εξαγοράζει η Barilla

ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ το ποσόν εξαγοράς του από τον ιταλικό όμιλο ζυμαρικών Barilla, ο ευρωπαϊκός όμιλος αρτοποιϊας Kamps AG, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η ιταλική εταιρεία, με ιστορία 125 ετών, εξασφάλισε την υποστήριξη του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του γερμανικού ομίλου Χάϊνερ Καμπς μετά την αύξηση της αρχικής προσφοράς της κατά 4% σε 1,83 δισ. ευρώ. Η Barilla θα καταβάλει 12,5 ευρώ ανά μετοχή της Kamps σε μετρητά και θα αναλάβει το ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ χρέος της.

Η αρχική προσφορά του κορυφαίου, παγκοσμίως, ομίλου ζυμαρικών πιστεύεται ότι ήταν 12 ευρώ ανά μετοχή του ομίλου Kamps και η οποία απορρίφθηκε. Εκπρόσωπος του γερμανικού ομίλου διευκρίνισε, λίγο πριν την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του, ότι η Kamps AG θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρεία εντός του ομίλου Barilla.

Η Barilla, της οποίας τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι ενώ το χρέος της μειώθηκε κατά το ήμισυ, προχωρά στην εξαγορά της Kamps για να περιορίσει την εξάρτησή της από την ιταλική αγορά στην οποία πραγματοποιεί άνω του 70% των πωλήσεών της.

Η Kamps αποφάσισε να προχωρήσει στην πώλησή της, μετά από δικές της εξαγορές που την οδήγησαν σε ζημίες και σε αύξηση χρέους και κόστους χρηματοδότησης των εν λόγω εξαγορών. Η επιθετική πολιτική εξαγορών της Kamps οδήγησε την τιμή της μετοχή της κατά 70% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο είχε διαμορφωθεί τον Φεβρουάριο του 2000.

Η Kamps ανακοίνωσε ζημίες ύψους 14,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο φέτος έναντι κερδών ύψους 1,7 εκατ. ευρώ το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2001.