Την ανάγκη προστασίας των κατώτερων αμοιβών και του 13ου και 14ου μισθού επαναβεβαίωσαν στη σημερινή, δεύτερη κατά σειρά, συνάντησή τους ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς. Επιστολή σε κυβέρνηση, τρόικα και κόμματα. Γ. Παναγόπουλος: Δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να υποχωρήσει ατάκτως στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.
Την ανάγκη προστασίας των κατώτερων αμοιβών και του 13ου και 14ου μισθού επαναβεβαίωσαν στη σημερινή, δεύτερη κατά σειρά, συνάντησή τους ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του ΣΕΒ, υπήρξε ταύτιση απόψεων όσον αφορά στην ανάγκη μείωσης του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και διατήρησης του νομικού πλαισίου της επέκτασης της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για έξι μήνες μετά τη λήξη τους.
Διάσταση απόψεων διαπιστώθηκε όσον αφορά στην πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων για «πάγωμα» των αυξήσεων, ενώ δεν ετέθη στη συνάντηση το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Συγκεκριμένα, οι εργοδοτικές οργανώσεις πρότειναν το «πάγωμα» των μισθολογικών αυξήσεων που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τον Ιούλιο και την αναθεώρηση των ωριμάνσεων (τριετιών), θέση που απέρριψε η ΓΣΕΕ. Ο ΣΕΒ πρότεινε το «πάγωμα» των αυξήσεων για δύο χρόνια και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις για τρία χρόνια.
Κατά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε επίσης να καταγραφούν όλα τα σημεία της συμφωνίας αλλά και οι διαφωνίες, σε κοινή επιστολή την οποία οι κοινωνικοί εταίροι θα απευθύνουν στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι επιστημονικοί συνεργάτες των φορέων θα διαμορφώσουν το ευρύτερο πλαίσιο προτάσεων για την ανταγωνιστικότητα.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ συμφώνησαν τέλος να ζητήσουν από την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τριμερής διάλογος, τα αποτελέσματα του οποίου θα νομοθετηθούν.
«Μετά τις θέσεις που διατύπωσε η τρόικα για τα εργασιακά και εν όψει των διαπραγματεύσεών της με την κυβέρνηση, οι κοινωνικοί εταίροι είχαμε χρέος να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας και ν' αναλάβουμε τις ευθύνες μας» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Διευκρίνισε ακόμη ότι στο πλαίσιο του διαλόγου, ο ΣΕΒ «υποστήριξε την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, ενώ πρότεινε να τηρηθεί η Εθνική Σύμβαση για φέτος μέχρι τη λήξη της, τον Δεκέμβριο, χωρίς μειώσεις ως προς τον κατώτατο μισθό και τον 13ο και 14ο μισθό, αλλά χωρίς την αύξηση της 1ης Ιουλίου 2012 και με αναθεώρηση των τριετιών».
Χαρακτήρισε παράλληλα «άγονο και αποπροσανατολιστικό να καταγγέλλουμε την τρόικα για τις σκληρές της θέσεις, με τις οποίες είμαστε και εμείς αντίθετοι». «Η τρόικα δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Μας παρέχει δανεικά, που τα ζητάμε και τα χρειαζόμαστε για να μην καταστραφούμε και, επομένως, φροντίζει για τα συμφέροντα των δανειστών μας», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ άσκησε επιπλέον κριτική στο πολιτικό σύστημα, λέγοντας ότι «αν είχε κάνει τη δουλειά του και είχε αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια, και μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια, τα ουσιαστικά προβλήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας δεν θα αντιμετωπίζαμε σήμερα το εκβιαστικό δίλημμα: λουκέτα και απολύσεις ή μειώσεις μισθών». «Η αδράνεια του πολιτικού συστήματος είναι που μάς άφησε χωρίς δικό μας πρόγραμμα για τη σωτηρία της χώρας, χωρίς επιχειρήματα έναντι των δανειστών και εταίρων μας, χωρίς αξιοπιστία», σημείωσε.
Γ. Παναγόπουλος: Οι κατώτατοι μισθοί δεν επιδέχονται «κούρεμα»
«Αδιαπραγμάτευτα» χαρακτήρισε τα προβλεπόμενα για τους μισθούς στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση της Συνομοσπονδίας με τους εργοδοτικούς φορείς.
«Τα κατώτερα ημερομίσθια και οι κατώτατοι μισθοί δεν επιδέχονται κανενός είδους κούρεμα», ξεκαθάρισε ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι κοινή θέση ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων είναι η ανάγκη διατήρησης του 13ου και 14ου μισθού. «Προσθέτω, γιατί κι αυτό αποτελεί κοινή θέση, ότι δεν πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο της μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που πολλά ακούμε ότι επιθυμούν να αλλάξει η Τρόικα και δεν ξέρω ποιοι άλλοι», συμπλήρωσε.
Ο κ. Παναγόπουλος παραδέχθηκε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου υπήρξαν και διαφορές, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι τέθηκε με διαφόρους τρόπους και σε παραλλαγές το θέμα του παγώματος κάθε είδους αυξήσεων που προβλέπονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «Δεν συμφωνούμε, και στην επιστολή που θα σταλεί προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς θα αιτιολογούμε ως ΓΣΕΕ για πιο λόγο δεν αποδεχόμαστε πάγωμα μισθών», σημείωσε.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα να «υποχωρήσει ατάκτως στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών».