Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Απριλίου 2002 19:03

Με αρνητικό πρόσημο οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη

ΠΤΩΣΗ σημείωσαν και σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με εξαίρεση το δείκτη CAC 40 στο Παρίσι ο οποίος ενισχύθηκε οριακά κατά 0,07%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.191 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,37%, ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.565,52 μονάδες με απώλειες 0,51%, ενώ στη Φρανκφούρτη, δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,37% και βρίσκεται στις 5.186,19 μονάδες.

Εντονες πιέσεις δέχθηκαν για μία ακόμη φορά οι τηλεπικοινωνίες, καθώς στη λίστα των εταιρειών που αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα αποτελέσματά τους στην τρέχουσα χρήση προστέθηκε σήμερα η αμερικανική Verizon Communications.

Η μετοχική τιμή της Ericsson σημείωσε νέα σημαντική πτώση, της τάξεως του 4,03%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε να υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις η μετοχή της Ericsson έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της. Οι επενδυτικοί οίκοι Morgan Stanley και UBS Warburg μείωσαν την τιμή-στόχο της σουηδικής μετοχής στις 20 σουηδικές κορόνες. Σε υποβάθμιση της εν λόγω μετοχής προέβη και η Commerzbank.

Σημαντική πτώση σημείωσε και η μετοχή της Vodafone (-4,47%) υποχωρώντας και πάλι στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1998. Αντιθέτως, οι μετοχές των εταιρειών Alcatel και Nokia περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις αρχικές τους απώλειες.

Απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών μετά την ανακοίνωση της γερμανικής RWE-DEA ότι τα κέρδη της στην τρέχουσα χρήση αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση και τη σημαντική πτώση που σημείωσαν στο πρώτο τρίμηνο τα κέρδη της αμερικανικής Exxon Mobil.

Συγκεκριμένα, στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου τα κέρδη της εν λόγω εταιρείας υποχώρησαν στα 2,09 δισεκ. δολάρια ή 30 σεντς ανά μετοχή σημειώνοντας πτώση κατά 58% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 5 δισεκ. δολάρια ή 71 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 24% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2001 φθάνοντας τα 57,3 δισεκ. δολάρια.

Η μετοχή της BP υποχώρησε κατά 1,59%, ενώ η μετοχή της Royal Dutch απώλεσε 1,80%.

Αντιθέτως, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές εταιρειών σχεδιασμού και κατασκευής ημιαγωγών μετά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των εταιρειών Infineon Technologies και Stmicroelectronics ως προς τις προοπτικές της εν λόγω βιομηχανίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/23/212147.htm . Τα κέρδη τους, ωστόσο, προς το τέλος των συνεδριάσεων περιορίστηκαν.

Η μετοχή της Stmicroelectronics σημείωσε άνοδο κατά 3,06%, ενώ η μετοχή της Infineon υποχωρεί κατά 0,65%.

Κέρδη κατέγραψαν και οι φαρμακοβιομηχανίες με πρωταγωνιστή τον τίτλο της ολλανδικής Akzo Nobel, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις της στο πρώτο τρίμηνο του 2002 αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η μετοχή της εν λόγω εταιρείας ενισχύθηκε κατά 2,51%.

Σημαντικές απώλειες (6,45%) κατέγραψε, τέλος, η μετοχική τιμή της Syngenta AG. Ο κορυφαίος, παγκοσμίως, όμιλος αγροχημικών ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του σημείωσαν στο πρώτο τρίμηνο μείωση 3% λόγω ανταγωνισμού στην αμερικανική αγορά καλαμποκιού. Η μείωση που σημείωσαν τα έσοδά του (στα 1,84 δισ. δολάρια) ήταν μικρότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.