Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 23:19

«Λερναία Ύδρα η διαπραγμάτευση»

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι τόσο σκληρή, που κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία, είναι μια Λερναία Ύδρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας. Ζήτημα μείωσης και των κύριων συντάξεων θέτουν οι δανειστές.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι τόσο σκληρή, που κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία, είναι μια Λερναία Ύδρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για πολύ μεγάλη πίεση που ασκείται στη χώρα και τόνισε πως οι πολίτες «καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δραματικό και οξύ δίλημμα: Διότι η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες. Από την άλλη μεριά, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η αποτυχία του προγράμματος, η χρεοκοπία της χώρας, συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερες θυσίες».

Αφήνοντας αιχμές για τη στάση και των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση πρόσθεσε πως «δυστυχώς, αντί να δούμε αυτό το τραγικό δίλημμα κατάματα και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με εθνική ενότητα, να καταλάβουμε τι έχει συμβεί τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, σε μια κατάσταση που προσβάλει την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολλοί αυτοί, οι οποίοι ξοδεύουν τις δυνάμεις τους σε μια συμβατική, ξεπερασμένη κομματική αντιπαράθεση, γεμάτη μικρότητες, σα να μην έχει συμβεί τίποτα, σα να είμαστε στο 2009 ή στο 1999. Δυστυχώς, είμαστε αλλού και δεν λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

Όπως ανέφερε, «κάποιοι πιστεύουν ότι συζητώντας μεταξύ μας οι Έλληνες, τα πολιτικά κόμματα, οι αρχηγοί των κομμάτων με τον Πρωθυπουργό που τα ίδια τα κόμματα διάλεξαν και στηρίζουν στη Βουλή, διαπραγματευόμαστε. Όχι. Δεν διαπραγματευόμαστε όταν μιλάμε μεταξύ μας. Κανείς δεν είναι πιο σκληρός από τον άλλον. Κανείς δεν είναι πιο φιλολαϊκός από τον άλλον. Δεν υπάρχει –πιστεύω- ένας που να θέλει να περιορίσει μισθούς και συντάξεις, που να θέλει να περιορίσει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων. Και ψεύδεται όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερες ευαισθησίες ή αγωνίζεται εδώ, εσωτερικά, μόνος του».

Καταλήγοντας τόνισε πως «πρέπει όλοι μαζί, χωρίς μικρότητες και χωρίς εξυπνακισμούς, να δώσουμε αυτή τη μάχη, να πείσουμε τους Έλληνες, να τους δώσουμε την εικόνα όλου του σχεδίου και να προχωρήσουμε προς τη λύση που έχουμε επιλέξει, που είναι να μείνουμε στο ευρώ, να μείνουμε στην Ευρώπη και να αγωνιστούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος».

Αφού παραδέχθηκε πως «εχουμε όλοι -ο καθένας βέβαια κατά το μέτρο της ιδιότητας που έχει, γιατί είναι άλλο να ασκείς εξουσία και άλλο να υφίστασαι την εξουσία- εθνικά μια ιστορική ευθύνη γιατί φτάσαμε στο σημείο αυτό», υπογράμμισε πως «πρέπει να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας μας».

Κρίσιμες διαβουλεύσεις

Οι διαβουλεύσεις με την τρόικα για τα νέα επώδυνα μέτρα συνεχίζονται, εν μέσω νέων απειλών και τελεσιγράφων από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών λίγο πριν τις 12.00 επρόκειτο να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για νέα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τους επικεφαλής των δανειστών, με τη συμμετοχή και του υπουργού Εργασίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν πριν στη συνάντηση της τρόικας με τον κ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, φαινόταν ότι 13ος και 14ος μισθός διασώζονται. Οι δανειστές όμως ζητούσαν μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20% και κατάργηση της μετενέργειας, δηλαδή της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη τους.

Όπως μετέδιδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από κυβερνητικής πλευράς εκφράζονταν φόβοι ότι ο συνδυασμός της κατάργησης της μετενέργειας και της μείωσης των αμοιβών θα μπορούσε να επιφέρει κλιμακωτά μειώσεις σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και τις συντάξεις που υπολογίζονται με βάση τον τελευταίο μισθό.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η τρόικα ζητούσε μείωση σε ποσοστό 25%, ενώ από κυβερνητικής πλευράς αντιπροτεινόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση περίπου κατά 15%, σταδιακά, σε μια διετία, κατά 8% τον πρώτο χρόνο και κατά 6% τον δεύτερο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα έχει απορρίψει την πρόταση της Ν.Δ για επιβολή ανώτερου πλαφόν 300 ευρώ στις επικουρικές σαν υπερβολικά γενναιόδωρη, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα προκαλούσε αναλογικά αυξήσεις στις επικουρικές που κινούνται γύρω στα 150 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, ζητούσαν επίσης μειώσεις του εφάπαξ και του ύψους των κύριων συντάξεων. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι προτάσεις της τρόικας για το εφάπαξ κινούνται προς μια μείωση κατά 25% ή 30%, ενώ οι κύριες συντάξεις εξετάζονται σε σχέση με τις γενικότερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, «ψαλίδι» σε δαπάνες 1,3 δισ. ευρώ θα πρέπει βάλει επιπρόσθετα το 2012 η κυβέρνηση, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 3,3 δισ. ευρώ, κατ’' επιταγή της τρόικας. Σύμφωνα με τους δανειστές, τα νέα μέτρα θα πρέπει να αναπληρώσουν τις απώλειες των φορολογικών εσόδων, τόσο από την επικείμενη περικοπή του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όσο και από τη μεγαλύτερη ύφεση (εκτιμάται ότι η μείωση του ΑΕΠ μπορεί να υπερβεί το 3,5% εφέτος) στην οποία θα βρεθεί η ελληνική οικονομία.

Οι πρόσθετες περικοπές δαπανών θα πρέπει επίσης να αντισταθμίσουν τις απώλειες εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω, επίσης, της συρρίκνωσης του κατώτατου μισθού, αλλά και της περαιτέρω αύξησης της ανεργίας.

Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη και με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των βασικών υπουργείων και των μελών του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας.

Με βάση κυβερνητικές δηλώσεις, στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η περικοπή δαπανών 1,1 δισ. ευρώ στην υγεία, καθώς και 400 εκατ. ευρώ στον τομέα της άμυνας, αλλά και η περικοπή επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ για να εξοικονομηθούν περίπου 440 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Νωρίς το απόγευμα έγινε γνωστό πως μετατίθεται για την Τρίτη τελικά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, κατά την οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Όπως διαρρέεται από τη ΝΔ, δεν θα πειραχτούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ καταβάλλει προσπάθεια για να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ενώ προσέθεταν πως στην πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης θα περιλαμβάνονται και 6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τη ΝΔ, «αγκάθι» παραμένει η μείωση των επικουρικών συντάξεων, με την αξιωματική αντιπολίτευση να θέτει ως όριο τα 300 ευρώ, καθώς έως αυτό το ποσό αμείβεται το 75% των συνταξιούχων.

Νέες απειλές από την Ευρώπη

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις, με τη μορφή τελεσιγράφων και απειλών από την Ευρώπη, εντείνονται. Μετά το Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που διεμήνυσαν πως η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα χρηματοδότηση αν δεν έρθει σε συμφωνία με την τρόικα και δεν υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σημείωσε πως «κάθε χώρα -και σκέπτομαι ιδιαίτερα την Ελλάδα- δεν είναι μόνο υπεύθυνη για τον εαυτό της, αλλά και για τη νομισματική ένωση ως σύνολο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο