Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2002 11:47

Ανοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικρή άνοδο σημειώνουν αυτή την ώρα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κυρίως λόγω των τοποθετήσεων στους κλάδους των αυτοκινητοβιομηχανιών, των τραπεζών και των ασφαλειών.

Αντιθέτως, οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών εξακολουθούν να δέχονται πιέσεις. Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι τηλεπικοινωνίες, αν και οι αρχικές τους απώλειες έχουν περιοριστεί.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 5.201,6 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,20%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.580,69 μονάδες μειωμένος κατά 0,40%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,24% και έχει φθάσει τις 5.204,33 μονάδες. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 0,03%, στις 3.658,72 μονάδες.

Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν οι μετοχικές τιμές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών μετά την είδηση ότι οι πωλήσεις της γαλλικής Renault στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αντιθέτως, απώλειες καταγράφουν και σήμερα οι μετοχές μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της αμερικανικής Εxxon Μοbil http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/24/212319.htm και την πτωτική πορεία των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές.

Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχωρεί κατά 45 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 25,55 δολάρια ανά βαρέλι.

Η μετοχική τιμή της BP σημειώνει πτώση κατά 0,68%. Ανάλογες απώλειες καταγράφουν οι τίτλοι των ομοειδών επιχειρήσεων Royal Dutch και ΤotalFinaElf.

Πιέσεις δέχονται και οι τηλεπικοινωνίες με τη μετοχή της Ericsson να υποχωρεί κατά 1,15%. Απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Vodafone, η οποία στη χθεσινή συνεδρίαση υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι η λειτουργία των νέων υπηρεσιών της στην Ιαπωνία, όπου θα προσφέρει υψηλών ταxυτήτων πρόσβαση στο διαδίκτυο, θα καθυστερήσει.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ως προς το πότε θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες υπηρεσίες και για το εάν οι καταναλωτές θα θελήσουν να τις χρησιμοποιήσουν», δήλωσε βρετανός χρηματιστής.

Αντιθέτως, ανοδικά κινείται η μετοχή του ελβετο-σουηδικού μηχανολογικού ομίλου ABB μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του στο πρώτο τρίμηνο ήταν πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς καθώς.

Κέρδη καταγράφει και η μετοχή της LVMH. Ο κορυφαίος, παγκοσμίως, όμιλος ειδών πολυτελείας ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Παράλληλα, επαναβεβαίωσε την αρχική του εκτίμηση για «σημαντική αύξηση» των λειτουργικών κερδών του φέτος.