Με σχετικά μικρό τζίρο στο τέλος μιας κρίσιμης για όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου εβδομάδας οι επενδυτές οδήγησαν σε σημαντική πτώση τους βασικούς δείκτες του ΧΑ. Η εβδομαδιαία μεταβολή ωστόσο ήταν της τάξεως του 4,6% για το ΓΔ ενώ σήμερα υποχώρησε κατά 3,23%.
Με σχετικά μικρό τζίρο στο τέλος μιας κρίσιμης για όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου εβδομάδας οι επενδυτές οδήγησαν σε σημαντική πτώση τους βασικούς δείκτες του ΧΑ. Η εβδομαδιαία μεταβολή ωστόσο ήταν της τάξεως του 4,6% για το ΓΔ ενώ σήμερα υποχώρησε κατά 3,23% ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίηση έχασε -4,68% όταν ο LiqMid υποχώρησε κατά 1,6% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίηση κατά 2,97%.
Για άλλη μια ημέρα οι πιέσεις επικεντρώθηκαν κύρια στις τραπεζικές μετοχές και αξίζει να αναφέρουμε ότι έχασαν πάνω από 9% οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, με τις ΜΑΡΦΒ και ΤΤ να χάνουν πάνω από 6% και 3,5% ήταν η πτώση της ΚΥΠΡ. Σήμερα πιέστηκαν και μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ έντονα. Ανάμεσά τους οι ΜΥΤΙΛ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ που σημείωσαν απώλειες -6%. Διατηρήθηκε όμως, το αγοραστικό ενδιαφέρον για την ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και τα ΚΑΕ αν και τα τελευταία απλά έκλεισαν στα 8 ευρώ χωρίς μεταβολή.
Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΕΥΔΑΠ +5,7% και ΟΛΘ +4,55%. Μεγάλες απώλειες είχε το Υγεία -7,8% και ακολούθησαν ΑΒΑΞ -5,4% και οι ΣΙΔΕ, ΦΡΛΚ με πτώση -4,2%. Ο τζίρος ανήλθε στα 85,792 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κρατήθηκε πάνω από τα 32 δις ευρώ. Με άνοδο έκλεισαν 49 μετοχές, με πτώση 102, ενώ αμετάβλητες παρέμειναν 23. Δεν υπήρχαν συναλλαγές σε πακέτα και ο τζίρος του 20άρη διαμορφώθηκε στα 78,23 εκατ. ευρώ. Την ώρα που έκλεινε η αγορά της Αθήνας η εικόνα που παρουσίαζαν οι διεθνείς αγορές μετοχών ήταν πτωτική με όλους τους αναλυτές να αποδίδουν αυτή την κατάσταση στην αβεβαιότητα που προκαλείται από την διαιώνιση της κρίσης στην ελληνική οικονομία. Ο CAC υποχωρούσε κατά -1,1%, ο DAX -1,39% και ο FTSE 100 -0.70%. Στην Νέα Υόρκη ο Dow έχανε -0,96% και ο S&P 500 -0,86%.
Οι κλάδοι που με τις απώλειες τους προκάλεσαν την υποχώρηση των βασικών δεικτών στην Αθήνα ήταν Τράπεζες -8,11%, Υγεία -6,4%, Πρώτες Υλες -5,8%, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες -5,7%, Τεχνολογία -4,7%, όσο και ο 20άρης με αμέσως επόμενο τον ΓΔ -3,23%. Απώλειες μεγαλύτερες του 2% είχαν επίσης Τηλεπικοινωνίες , Τρόφιμα Ποτά και Κατασκευές Υλικά. Στον αντίποδα με κέρδη κατάφεραν να κλείσουν οι εταιρείες Χημικών +2,78%, Κοινή Ωφέλεια +2,7%, Ακίνητη Περιουσία +0,44%.
Από το πρωινό σχόλιο θεωρούμε άξια προς υπενθύμιση την ακόλουθη παρατήρηση: «Αυτό που θεωρούμε ως ΝΕΟ δεδομένο, είναι πως η «καθυστέρηση στην καθυστέρηση», μπορεί να αποκαλύψει πως την ελληνική οικονομία οι επενδυτές παγκοσμίως αρχίζουν να την αγνοούν. Τότε ανοίγει η όρεξη εκείνων που θεωρούν πως καλό είναι να φύγει από την ευρωζώνη η Ελλάδα. Καθώς οι ισχυροί θα το επιτρέψουν ευκολότερα μιας και δεν απειλείται το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Το ή όλα ή τίποτα από την Ευρώπη στην Ελλάδα ίσως θέσει σε ενέργεια ένα άλλο «μαύρο στοίχημα» σχετικό με την εξέλιξη των σχέσεων της ΕΕ με την χώρα που σήμερα στο Bloomberg παρουσιαζόταν πολύ πίσω πολιτικά από την Πορτογαλία και όλα τα PIIGS παράλληλα με γέλια και σχόλια ότι στους πολιτικούς της χώρας δηλώθηκε από τους εταίρους ότι έχουν «ακόμα δουλειά να κάνουν» ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία».
Αναφορικά με τις τιμές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης επιμένουμε στα ακόλουθα:
Τεχνικά με το ημερήσιο υψηλό για τον 20άρη τον Φεβρουάριο αρχικά στις 360 μονάδες κατόπιν στις 355 προχθές και στις 349 χθες είναι εμφανής η εξάντληση της ισχύος του ανοδικού momentum στην προσπάθεια των επενδυτών να ξεπεραστούν επίπεδα τιμών που ίσχυαn πριν αρχίσει να ξεκαθαρίζει η νέα εκδοχή του PSI+.
Οι θεσμικοί επιφυλάσσονται στο να οδηγήσουν πάνω από αυτά τις τιμές πριν σιγουρέψουν πως θα υπάρχει PSI+. Αρα σήμερα ή θα περάσει ο 20άρης δυνατά τις 360 μονάδες με την δύναμη του κρίσιμου στοιχήματος της Κυριακής (Βουλή των Ελλήνων) ή θα περιμένουν από την Δευτέρα ως την Τετάρτη για να ανεβάσουν ρυθμούς συναλλαγών.