Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 11:33

Κίνα: «Αποφασιστική στιγμή» για την Ευρώπη

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ευρώπη εξέφρασε το Πεκίνο, τονίζοντας πως η κρίση χρέους βρίσκεται σε μια «αποφασιστική στιγμή». Επίσημη επίσκεψη Ρόμπεϊ και Μπαρόζο στην Κίνα αυτή την εβδομάδα.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ευρώπη εξέφρασε το Πεκίνο, τονίζοντας πως η κρίση χρέους βρίσκεται σε μια «αποφασιστική στιγμή».

«Η Κίνα ανησυχεί» για την κρίση αυτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Ουεϊμίν. «Το θέμα του χρέους βρίσκεται σε μια αποφασιστική στιγμή», πρόσθεσε.

«Εκτός από τα επείγοντα μέτρα, πρέπει επίσης να θέσουν σε εφαρμογή συστημικές, δομικές και μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις», είπε ο Λιού.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

Η 14η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ, που είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον Οκτώβριο, αναβλήθηκε εξαιτίας της ανάγκης των Ευρωπαίων να ενισχύσουν το ταμείο στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η Κίνα εξέφρασε έκτοτε επανειλημμένα τη βούλησή της να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και μετά στον διάδοχό του, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που πρόκειται να δημιουργηθεί τον Ιούλιο.

Όμως, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τα συναλλαγματικά αποθέματα της οποίας ανέρχονται σε 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, δεν έχει αναλάβει καμιά συγκεκριμένη αριθμητικά δέσμευση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο