Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με αντικείμενο εκκρεμή ζητήματα σχετικά με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, και όχι συνεδρίαση του συμβουλίου με φυσική παρουσία των υπουργών, θα γίνει τελικά την Τετάρτη. Αιτία της απόφασης αυτής, σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η μη παροχή διαβεβαιώσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς και εκκρεμότητες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Επιστολή με έγγραφες δεσμεύσεις αναμένεται να στείλει το πρωί της Τετάρτης ο Αντ.Σαμαράς.
Τηλεφωνικά θα συσκεφθεί το Eurogroup την Τετάρτη και όχι με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες όπως αναμενόταν, προκειμένου να συζητήσει εκκρεμή ζητήματα σχετικά με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Όπως ανέφερε, η αλλαγή αυτή αποφασίστηκε διότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν λάβει ακόμη τις διαβεβαιώσεις που είχαν ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου σχετικά με την εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος, ενώ επιπλέον εκκρεμεί περαιτέρω εργασία μεταξύ Ελλάδας - τρόικας σε τεχνικά ζητήματα.
«Φαίνεται πως υπάρχει σειρά εκκρεμοτήτων που πρέπει να διευθετηθούν σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, μεταξύ των οποίων ο προσδιορισμός του τρόπου κάλυψης του δημοσιονομικού κενού ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012 καθώς και η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο κ. Γιούνερ.
«Δεν έλαβα ακόμη τις απαιτούμενες πολιτικές δεσμεύσεις από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος. Ως εκ τούτου αποφάσισα αύριο να συγκαλέσω τους υπουργούς οικονομικών σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να συζητήσουμε τα εκκρεμή θέματα και να προετοιμάσουμε την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012» καταλήγει η ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την Ε.Ε, και το ΔΝΤ, ανέφερε στο Reuters ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει υποβάλει γραπτώς δέσμευση για την εφαρμογή του νέου προγράμματος. «Μέχρι στιγμής ο κ. Σαμαράς δεν έχει υπογράψει επιστολή με δεσμεύσεις και αυτό είναι πρόβλημα», ανέφερε η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Όπως ανέφεραν ωστόσο κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς θα αποσταλεί σχετική επιστολή την Τετάρτη το πρωί, παρέχοντας τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητούν οι εταίροι.
Οι Ευρωπαίοι την περασμένη εβδομάδα είχαν θέσει τρεις όρους προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για τη νέα δανειακή στήριξη της Ελλάδας: την ψήφιση των επώδυνων μέτρων από τη Βουλή, δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών για εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος και μετά τις εκλογές και προσδιορισμό της κάλυψης της «τρύπας» των 325 ευρώ που απαιτούνται για την περικοπή διαπανών. Υπό αυτούς τους όρους το Εurogroup αναμενόταν να συγκληθεί με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τετάρτη για να λάβει την τελική απόφαση.
Το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα είχε διαφανεί και νωρίτερα, από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Τσεχίας.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι αν δεν συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους που έχουν θέσει η Ευρώπη και το ΔΝΤ για το δεύτερο πακέτο διάσωσης, θα βγει από την ευρωζώνη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2136542 .
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η Γερμανία και η ΕΕ είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένες για μια ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας από ό,τι πριν από δύο χρόνια http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2136506 .
Βαθιές μεταρρυθμίσεις συγκρίσιμες με αυτές που έγιναν στα κομμουνιστικά κράτη τη δεκαετία του '90, κάποιου είδους δημοσιονομική εποπτεία της Κομισιόν επί του προϋπολογισμού και έξοδος από την Ευρωζώνη, είναι οι τρεις επιλογές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Νέτσας, ο οποίος τονίζει πως προτιμότερος είναι ο πρώτος δρόμος http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2136737 .
Στην Αθήνα, η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εφαρμογή των συμφωνιών που σχετίζονται με το νέο οικονομικό πρόγραμμα ήταν το ένα από τα δύο μείζονα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου νωρίτερα.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή θα σχηματισθεί κατάλογος δράσεων ανά υπουργείο ώστε το πρώτο «πακέτο» των προαπαιτούμενων να έχει υλοποιηθεί έως τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να συνεδριάσει η γερμανική Βουλή προκειμένου να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση.
Απώτατη καταληκτική ημερομηνία για την υλοποίηση του δεύτερου «πακέτου» προαπαιτούμενων δράσεων είναι η 15η Μαρτίου, οπότε και λήγει η έγκριση της δανειακής σύμβασης από διάφορα κοινοβούλια της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, στο υπουργικό Συμβούλιο τέθηκε το θέμα της εξειδίκευσης των τρόπων άντλησης των 300 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις, με το υπουργικό Συμβούλιο να καταλήγει ότι τα 100 εκ. θα αντληθούν από τις κύριες συντάξεις και τα 200 εκατ. από τις επικουρικές.
Επίσης υπήρξαν σκέψεις το ειδικό μισθολόγιο να έρθει δύο μήνες νωρίτερα, αλλά παρά ταύτα το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, δεν απασχόλησε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Στην παρέμβασή της, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά και αρκετά μέλη της κυβέρνησης εξέφρασαν προβληματισμό για το ενδεχόμενο εκλογών την άνοιξη, καθώς, όπως επισήμαναν, υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση δεσμεύσεων που πρέπει να γίνουν έως τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε σε όσα πρέπει να γίνουν έως τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι ούτως ή άλλως το υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο να αποφασίσει για τη θητεία της κυβέρνησης και πως αυτό είναι θέμα των πολιτικών αρχηγών.