Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2002 10:21

Οριακή πτώση στο Τόκιο

ΜΙΚΡΗ υποχώρηση σημείωσαν και σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αγορά του Τόκιο, καθώς συνεχίστηαν οι πιέσεις στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Παράλληλα, το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο, καθώς πολλοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να αξιολογήσουν τα εταιρικά αποτελέσματα για τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 11.648,72 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση κατά 0,21%. Ο δείκτης Τopix διαμορφώθηκε στις 1.098,32 μονάδες μειωμένος κατά 0,04%.

Απώλειες κατέγραψαν και σήμερα οι τίτλοι εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μετά την έκτη κατά σειρά υποχώρηση του δείκτη Nasdaq στη χθεσινή συνεδρίαση και την υποβάθμιση της Tokyo Electron από την Goldman Sachs Japan.

Αρνητικό αντίκτυπο είχε, επίσης, η χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Βιομηxανιών Ηλεκτρονικών και Πληροφορικής (JEITA) σύμφωνα με την οποία οι εξαγωγές υπολογιστών στο έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου σημείωσαν πτώση (για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια) κατά 12% http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/25/212608.htm .

Η μετοχή της κατασκευάστριας εταιρείας ημιαγωγών Tokyo Electron υποχώρησε κατά 4,47%, ενώ ανάλογες απώλειες κατέγραψε και ο τίτλος της ομοειδούς επιχείρησης Advantest.

Aντιθέτως, σημαντική άνοδο (4,87%) σημείωσε η μετοχή της Toshiba, η διοίκηση της οποίας προέβη σήμερα στην εκτίμηση ότι τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας στο οικονομικό έτος που λήγει το Μάρτιο του 2003 θα φθάσουν τα 130 δισεκ. γιεν (1 δισεκ. δολ).

Στην προηγούμενη χρήση, η Toshiba εμφάνισε ζημία ύψους 254 δισεκ. γιεν (1,96 δισεκ. δολ.) έναντι κερδών 96 δισεκ. γιεν ένα χρόνο νωρίτερα. Η ζημία αυτή ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του "Bloomberg".

Κέρδη (1,85%) κατέγραψε και η μετοχική τιμή της Sony, η οποία μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανακοίνωσε ότι στην τρέχουσα οικονομική χρήση τα ενοποιημένα λειτουργικά της κέρδη αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 108%.

Στη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, ωστόσο, τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν κατά 8,6%, στα 15,3 δισεκ. γιεν, ενώ οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 3,6%. Στο τέταρτο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης εμφάνισε ζημία ύψους 5,5 δισεκ. γιεν (42,5 εκατ. δολ.).

«Οι εταιρικές ανακοινώσεις αναμένεται να δείξουν ότι οι προσπάθειες των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας για την επιστροφή τους στην κερδοφορία έχουν αρχίσει να αποδίδουν», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Bloomberg" διαχειριστής κεφαλαίων σε ιαπωνική εταιρεία.

Μικρή άνοδο (0,82%) σημείωσε, τέλος, η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Asahi Shimbun", η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία στην τρέχουσα χρήση πρόκειται να προχωρήσει και πάλι σε προσλήψεις, για πρώτη φορά μετά το 1999.