Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 21:50

Γιούνκερ: Με ενισχυμένη εποπτεία η νέα στήριξη

Στην ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών εποπτείας για την παρακολούθηση της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία, όπως είπε σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος». ΥΠΟΙΚ: Απομένουν θέματα τεχνικά, «αλλά κατά βάθος πολιτικά».

Στην ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών εποπτείας για την παρακολούθηση της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία, όπως είπε σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος».

Αφού διευκρίνισε ότι παραδόθηκε η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αποσαφηνίστηκαν τα επιπλέον μέτρα για την περικοπή των δαπανών κατά 325 εκατ. ευρώ, ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι «χρειάζονται περαιτέρω διαβουλεύσεις για την ενίσχυση της εποπτείας της εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και για να διασφαλιστεί ότι θα δοθεί προτεριαότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους».

Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι την προσεχή Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου το Eurogroup θα είναι σε θέση να λάβει «όλες τις απαραίτητες αποφάσεις» για τη χώρα μας.

Οπως προέκυψε πάντως από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, από τους δανειστές ετέθη το θέμα εάν η επόμενη Βουλή και η επόμενη κυβέρνηση θα μπορεί να συνεχίσει αξιόπιστα την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Ερωτηθείς εάν οι εταίροι ζητούν πολιτικές δεσμεύσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα, παρατήρησε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη ετέθη το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων και το ζήτημα γενικότερα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν το πολιτικό σύστημα και οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα «έγγραφων δεσμεύσεων» και ότι αυτό γίνεται προκειμένου να φανεί ότι «η χώρα έχει συνέχεια και συνέπεια».

Ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει εκπληρώσει τις προαπαιτούμενες ενέργειες που είχε αναλάβει, ενώ απομένουν, όπως διευκρίνισε, «θέματα τεχνικά αλλά κατά βάθος πολιτικά», τα οποία θα προετοιμαστούν στη συνάντηση του EuroWorking Group την Κυριακή στις Βρυξέλλες, ώστε να ληφθεί η οριστική απόφαση για την έγκριση του προγράμματος και για τη δημόσια ανακοίνωση του PSI τη Δευτέρα.

«Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση έστειλαν τις επιστολές, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία 2/3 υπέρ του προγράμματος και επίσης νομοθετήσαμε όλες τις δύσκολες διατάξεις για την αγορά εργασίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί είναι «μια αξιόπιστη απάντηση σε όλους εκείνους που στην Ευρώπη αμφισβητούν την ικανότητά μας να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα». Συμπλήρωσε ακόμη ότι έχει οριστικοποιηθεί και το κονδύλι των πρόσθετων περικοπών, ύψους 325 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας πάντως για τις λεπτομέρειες στο επικείμενο υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε τέλος σε όλους όσοι είτε υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, είτε τάσσονται υπέρ της παραμονής μας στην ευρωζώνη αλλά χωρίς τα επώδυνα μέτρα που λαμβάνονται. «Όσοι μας κατηγορούν γιατί παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις, κόβοντας μισθούς και συντάξεις ή μειώνοντας τα εισοδήματα, δεν αντιλαμβάνονται ότι με την μυωπική τους αντίδραση θέτουν σε κίνδυνο τα εισοδήματα, τις συντάξεις, τους μισθούς, το επίπεδο ζωής που μπορούν ξαφνικά να καταρρεύσουν», υπογράμμισε.