Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2002 18:43

Μειωμένα κατά 65% τα κέρδη της Alpha Bank στο α' τρίμηνο

Στα 32,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2002 τα καθαρά κέρδη προ φόρων της Alpha Bank παρουσιάζοντας μείωση κατά 65% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν στα 23,1 εκατ. ευρώ έναντι 62,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Alpha Bank, η πτώση των αποτελεσμάτων αντανακλά αφενός τη συνεχιζόμενη αρνητική συγκυρία στις κεφαλαιαγορές και αφετέρου την υψηλή περυσινή βάση με την οποία συγκρίνονται.

Συγκεκριμένα, το 2001 τα κέρδη της Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο ήταν αυξημένα 50% λόγω υψηλών αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις και σημαντικής αύξησης του καθαρού εσόδου τόκων. Στα μειωμένα αποτελέσματα συνετέλεσε κατά κύριο λόγο η απουσία των θετικών αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις (41 εκατ ευρώ) που είχαν πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2001 κυρίως λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας που επικρατούσε τότε στις αγορές ομολόγων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το 2002 παρατηρείται μια σταθεροποίηση του καθαρού εσόδου τόκων που ως ποσοστό του μέσου ενεργητικού διαμορφώνεται σε 2,3%. Το έσοδο αυτό αποτελεί σημαντική συνιστώσα της κερδοφορίας του ομίλου, ενώ η συμβολή του αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον λαμβάνοντας υπόψη την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της τράπεζας στους τομείς της λιανικής τραπεζικής. Ηδη η αύξηση σε ετήσια βάση στο τέλος Μαρτίου 2002 των στεγαστικών δανείων υπερβαίνει το 115% και των καταναλωτικών δανείων το 55%.

Τα λειτουργικά έξοδα σημείωσαν μείωση, με τις αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού να εμφανίζουν πτώση 10% παρά το έκτακτο αυξημένο κόστος κατά 10% λόγω της εισαγωγής του ευρώ.