Eπαφές με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ θα έχει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης. Σόιμπλε: Χωρίς νόημα η κατάτμηση του β' πακέτου βοήθειας. Φέκτερ: Σκληρές διαπραγματεύσεις για τους μηχανισμούς ελέγχου.
Eπαφές με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ.
Το ταξίδι του κ. Παπαδήμου κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να συμβάλει, ώστε οι τελικές διαπραγματεύσεις πριν δοθεί «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση να ολοκληρώθούν με θετική έκβαση για την Ελλάδα.
Ανοικτά παραμένουν ακόμη τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους, του ειδικού λογαριασμού και του είδους της εποπτείας του νέου προγράμματος.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η παρουσία του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες είναι αναγκαία, καθώς απαιτείται να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και σε βάθος συνεννόησης και αλληλοενημέρωσης με τον υπουργό Οικονομικών.
Παράλληλα, μπορεί να χρειαστεί μια τελική συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και του IIF.
Αισιόξοξη για την επίτευξη συμφωνίας κατά το αυριανό Eurogroup εμφανίστηκε σε σημερινή της συνέντευξη η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τη Δευτέρα και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, η κ. Φέκτερ απάντησε: «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα γίνει ακριβώς έτσι».
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλειοψηφία για μια διαφορετική επιλογή γιατί μια διαφορετική επιλογή είναι υπερβολικά δύσκολη και κοστίζει πάρα πολλά χρήματα», πρόσθεσε.
Πάντως η ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας προανήγγειλε ότι «αύριο θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τους μηχανισμούς ελέγχου». Οπως είπε, το νέο πακέτο βοήθειας είναι «πάνω απ' όλα πολύ αυστηρά συνδεδεμένο με τις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιήσουν οι Ελληνες. Για παράδειγμα, αυτό που εξακολουθεί να συζητιέται τώρα είναι ποιος θα είναι στο μέλλον ο εποπτικός μηχανισμός (της διαδικασίας), ώστε η Ελλάδα να επιδιώξει τον δρόμο της ανάπτυξης».
Η κ. Φέκτερ ανέφερε ότι «επί του παρόντος, η τρόικα επιβλέπει το πόσο ικανοποιεί η Ελλάδα τους όρους για την εκταμίευση του δανείου» και πρόσθεσε: «Θα συζητηθεί εκτενώς το αν αυτά τα όργανα ελέγχου θα παραμείνουν ως έχουν ή θα δημιουργήσουμε ένα νέο όργανο ελέγχου για να συνοδεύει τους Έλληνες στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
«Η ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους για τη βοήθεια» είπε σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Tagesspiegel o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να δώσει «επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει αυτούς που έχουν συμφωνηθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών».
Υποστήριξε ακόμα πως δεν θα είχε νόημα να κατατμηθεί το δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας. «Εάν η Ελλάδα λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις, εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και ξεκαθαρίσει άλλα θέματα, τότε θα είναι σε θέση να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας», τόνισε.
«Μια συμφωνία διαρθρωμένη κατά στάδια ή μια συμφωνία βήμα προς βήμα θα ήταν εποικοδομητική ... Θα αποφασίσουμε για το πλήρες πρόγραμμα τη Δευτέρα», κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Yπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πηγές που επικαλείτο το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι σε υπουργεία Εξωτερικών κρατών-μελών της ευρωζώνης εξέταζαν τρόπους να καθυστερήσουν τμήμα ή το σύνολο του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ. Ακολούθησε όμως το κλίμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τελικά το σύνολο του νέου πακέτου μετά την έγκριση του νέου πακέτου λιτότητας ύψους 3,3 δισ. ευρώ