Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 10:06

Στο τραπέζι και η απομείωση του χρέους χωρών της Β.Αφρικής

Σε απομείωση του χρέους χωρών της Βόρειας Αφρικής εξετάζουν να προχωρήσουν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. στον απόηχο της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε απομείωση του χρέους χωρών της Βόρειας Αφρικής εξετάζουν να προχωρήσουν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. στον απόηχο της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές της Ε.Ε. και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με προσχέδιο διακήρυξης που αναμένεται να συζητηθεί (και θα μπορούσε να υιοθετηθεί) στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (1-2 Μαρτίου), «τα κράτη - μέλη θα εξετάσουν τις πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί η απομείωση χρέους ως μια ένδειξη μεταβολής» στις σχέσεις με τις εν λόγω χώρες.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το σχέδιο αφορά την Αλγερία, την Αίγυπτο, τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο, το Μαρόκο, τη Συρία και την Τυνησία.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι το σχέδιο ήρθε στο προσκήνιο 24 ώρες μετά την υιοθέτηση του σχεδίου για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν ιδιώτες και, όπως διευκρίνιζαν, προωθείται κυρίως από τη γαλλική κυβέρνηση, ενώ σήμερα θα εξεταστεί κατά τη συνάντηση των πρέσβεων των «27» στις Βρυξέλλες.

Αναμένεται να προκαλέσει μια «έντονη συζήτηση», εκτίμησε αξιωματούχος της Ε.Ε., αναφερόμενος στους όρους των πιθανών συμφωνιών για την διαγραφή χρέους με αντάλλαγμα την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και εμπορικές συμφωνίες. Ο ίδιος σημείωνε, εν όψει και της σημερινής συζήτησης, ότι μένει να φανεί «ποιος θα επιδείξει αποφασιστικότητα για το θέμα, ποιος θα παραμείνει ουδέτερος και ποιος θα εκδηλώσει την αντίθεσή του» στο σχέδιο.

«Ουδείς μιλά για αριθμούς ακόμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταρτίσει τις οριστικές προτάσεις μέχρι τον Απρίλιο», επεσήμανε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι μπορεί να κρίνονται «δισεκατομμύρια ευρώ».

Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν φιλόδοξα σχέδια, που προβλέπουν την ενσωμάτωση της περιοχής σε μια τεράστια ζώνη ελεύθερου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών -τη μεγαλύτερη στον κόσμο- συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί, το σχέδιο διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής θα καθιστά την απομείωση χρέους κίνητρο για τις χώρες της βόρειας Αφρικής, ενώ θα διατυπώνει την απειλή διακοπής της υποστήριξης προς χώρες που κατηγορούνται για καταστολή σε βάρος των πολιτών τους ή σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

πηγή Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΜΠΕ