Διακόπτει προσωρινά την αποδοχή ελληνικών ομολογιακών τίτλων ως εγγύηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία «Selective Default» από τη Standard & Poor's. H Tράπεζα της Ελλάδος θα καλύψει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Διακόπτει προσωρινά την αποδοχή ελληνικών ομολογιακών τίτλων ως εγγύηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία «Selective Default» (επιλεκτική χρεοκοπία) από τη Standard & Poor's.
Ο οίκος αξιολόγησης αντέδρασε χθες στην έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων, υποβαθμίζοντας το ελληνικό αξιόχρεο στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Ως αποτέλεσμα, ουδείς ελληνικός τίτλος χρέους μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές τράπεζες, ως εγγύηση προς την ΕΚΤ κατά τις διαδικασίες αναχρηματοδότησης που διενεργεί κατά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το μέτρο αυτό θα αρθεί στα μέσα Μαρτίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.
H ΤτΕ θα καλύψει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κλείσει τις στρόφιγγες των δανείων. Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζει η ΕΚΤ, οι ανάγκες χρηματοδότησης των τραπεζών στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος θα καλύπτονται από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (του γνωστού ELA , Emergency Liquidity Assistance).
Υπενθυμίζεται ότι, μέσω του συγκεκριμένου Μηχανισμού, η ΕΚΤ έχει προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα ύψους 42,9 δισ. ευρώ, ενώ η εξάρτηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ -σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία τα οποία αφορούν στον μήνα Νοέμβριο- έφθασε τα 73,4 δισ. ευρώ.
S&P: «Μάλλον σύντομη» η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον αναλυτή της S&P, Μόριτζ Κρέμερ, το διάστημα στο οποίο ο οίκος θα διατηρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» θα είναι μάλλον σύντομο.
«Είναι προφανής η πιθανότητα να πρόκειται για μια σύντομη χρεοκοπία, που θα αρθεί», δήλωσε ο Κρέμερ στην τηλεόραση του Reuters Insider. «Το σημαντικότερο θέμα δεν είναι πότε θα αρθεί, αλλά αν θα είναι η τελευταία που συμβαίνει.»
«Νομίζω ότι η αξιολόγηση που θα δοθεί μετά τη χρεοκοπία της Ελληνικής Δημοκρατίας θα δώσει κάποιες ενδείξεις για το ποιες είναι οι πιθανότητες μιας ακόμη αναδιάρθρωσης στο μέλλον», πρόσθεσε.
Σχετικά με την μελλοντική αξιολόγηση της Ελλάδας, η S&P είπε ότι αυτή θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, τις προοπτικές ανάπτυξης και το ύψος του χρέους που δεν θα αναδιαρθρωθεί. «Εκτιμούμε ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και στα τρία αυτά μέτωπα», είπε ο Κρέμερ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters