Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 11:58

Πληροφορίες για ματαίωση της Συνόδου Κορυφής των «17»

Δεν θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης που ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου, εξαιτίας «της απροθυμίας της Γερμανίας να συζητήσει το θέμα των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης»

Δεν θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης που ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου, εξαιτίας «της απροθυμίας της Γερμανίας να συζητήσει το θέμα των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης».

«Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης ματαιώνεται», ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είχε καλέσει τους ηγέτες των 17 χωρών της ευρωζώνης σε γεύμα εργασίας τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ (1 και 2 Μαρτίου) για να συζητήσουν το θέμα των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί απόφαση, συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της ολόκληρο τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή, οι 17 ηγέτες θα διορίσουν στη διάρκεια της συνόδου των «27» πρόεδρο της ευρωζώνης ο οποίος αναμένεται να είναι και πάλι ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Πάντως, δεν αποκλείεται η πραγματοποίηση μιας συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης εντός του Μαρτίου.

Οι επιφυλάξεις της Γερμανίας θέτουν εν αμφιβόλω το ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα διαθέσει η Ευρώπη για να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση χρέους. Οι συζητήσεις για τον ΕΜΣ, το μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, επικεντρώνονται στην αύξηση των πόρων, που ακόμα έχουν όριο τα 500 δισ. ευρώ σε δυνατότητα δανεισμού.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G20 στο Μεξικό χαρακτήρισε απαραίτητη τη δημιουργία του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού πριν από την αποδέσμευση κεφαλαίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σουλτς: Θα ενισχυθούν οι μηχανισμοί διάσωσης

Μιλώντας στο Spiegel Online, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε πως ο όγκος των μηχανισμών διάσωσης της ευρωζώνης θα αυξηθεί επειδή η Αγκελα Μέρκελ «είναι στο τέλος πάντα έτοιμη να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο».

Ο κ. Σουλτς σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το ευρωπαϊκό "τείχος προστασίας θα διευρυνθεί, είτε το θέλει η Αγκελα Μέρκελ είτε όχι. Εκτός από τη Γερμανία, όλα τα άλλα μέλη της ΕΕ τάσσονται υπέρ μιας ενίσχυσης. Και στο τέλος η Αγκελα Μέρκελ είναι πάντα έτοιμη να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο. Όμως πάντα στο τέλος. Θα ήταν καλύτερα αν έκανε το απαραίτητο από την αρχή».

Το κόμμα του Σουλτς και μεγαλύτερο κόμμα της γερμανικής αντιπολίτευσης, το SPD.

Γερμανία: «Αντισυνταγματική» η επιτροπή για τα πακέτα διάσωσης

Ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε σήμερα ότι η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για την έγκριση επειγουσών δράσεων του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης είναι «σε μεγάλο βαθμό» αντισυνταγματική.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του πως η εννεαμελής επιτροπή μπορεί να εγκρίνει την αγορά χρέους στη δευτερογενή αγορά από το EFSF, όχι όμως και άλλες εξουσίες, όπως η παράταση υφιστάμενων δανείων ή η έγκριση προληπτικών πιστώσεων για κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αντρέας Φοσκίλε, οι δικαστές αποφάνθηκαν πως η ύπαρξη αυτού του εννεαμελούς οργάνου παραβιάζει τα δικαιώματα των 611 υπολοίπων βουλευτών και αποτελεί «άδικη μεταχείρισή» τους.

Η δημοσιονομική πολιτική, από την οποία εξαρτώνται οι αποφάσεις για το ευρώ εφόσον δεσμεύουν χρήμα του γερμανικού δημοσίου, «είναι ευθύνη ολόκληρης της Μπούντεσταγκ», δήλωσε ο Φοσκίλε.

Η Μπούντεσταγκ, η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, απέκτησε τον Οκτώβριο μια ομάδα εννέα βουλευτών, όλων μελών της Επιτροπής Προϋπολογισμού, που είναι αρμόδια να απαντά γρήγορα στα ευρωπαϊκά αιτήματα. Η επιτροπή αυτή έπρεπε να αποφασίζουν σε περίπτωση που θα χρειαζόταν να ληφθεί επείγουσα απόφαση για τη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).