Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2002 15:51

Νέο πλαίσιο για τη διαχείριση αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων

Δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις υπεγράφησαν από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τις οποίες ολοκληρώνεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων.

Μέχρι σήμερα το πλαίσιο διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων παρείχε τη δυνατότητα επενδύσεων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών με αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των ασφαλιστικών φορέων και μέσω δημιουργίας αμοιβαίων κεφαλαίων. Επίσης προβλεπόταν ότι για κάθε επένδυση στο Χρηματιστήριο απαιτούνταν προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας.

Το πλαίσιο αυτό συμπληρώνεται τώρα ως εξής:

1. Με τη διάταξη νόμου, η οποία περιλήφθηκε στον πρόσφατο νόμο για την επιχειρηματικότητα (νόμος 2992/2002, παράγραφος 14 του άρθρου 28), αλλάζει ο ρόλος της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων. Η Επιτροπή αυτή εφεξής θα ελέγχει μόνο τη νομιμότητα των επενδύσεων και κατά πόσο αυτές γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες επενδυτικής συμπεριφοράς. Δεν απαιτείται πλέον προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής.

2. Εκδόθηκε η υπ'αρθ. 155492/Β.638/26-3-2002 Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι Κανόνες Επενδυτικής Συμπεριφοράς για την Αξιοποίηση της κινητής Περιουσίας των Ασφαλιστικών οργανισμών. Την εφαρμογή αυτών των κανόνων επιβλέπει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου.

3. Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την «Πρόσληψη Συμβούλων Διαχείρισης από τους ασφαλιστικούς φορείς». Με αυτή την απόφαση οι Ασφαλιστικοί Φορείς μπορούν να προχωρήσουν στην πρόσληψη επαγγελματιών συμβούλων διαχείρισης των αποθεματικών τους.

4. Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ανασύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας. Η Επιτροπή αυτή αναβαθμίζεται και τίθεται υπό την προεδρία του υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σύμβουλοι διαχείρισης

Οι ασφαλιστικοί φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορούν να προσλαμβάνουν συμβούλους διαχείρισης για την αξιοποίηση της περιουσίας τους με απόφαση του δ.σ. ως εξής:

1. Θα προβαίνουν σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω του Τύπου, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και

2. Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα προς διαχειρίση περιουσιακά τους στοιχεία, η διάρκεια συνεργασίας, η διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης, οι δικαιούμενοι συμμετοχής σύμβουλοι και ο τρόπος προσδιορισμού της αμοιβής τους.

Τέλος, ορίστηκαν τα νέα μέλη της επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας της διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

1. Παναγιώτης Θωμόπουλος, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος ως πρόεδρος, με αναπληρωτή του τον Νικόλαο Αλεξόπουλο.

2. Αλέξανδρος Βουσβούνης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως αντιπρόεδρος, με αναπληρωτή του τον Χαρίλαο Μερτζάνη.

3. Ιωάννης Σιδηρόπουλος, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ως μέλος, με αναπληρωτή του τον Αναστάσιο Καραγιάννη.

4. Ιωάννης Μπαλαντίνας, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ως μέλος.

5. Καλομοίρα Κατσομίτη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αναπληρωτή τον Νικόλαο Παπαδόπουλο.

6. Μαρία Αντωνοπούλου, εκπρόσωπος του ΙΚΑ, ως μέλος με αναπληρώτρια την Ελισάβετ Παντελιού - Ζουρντουρίδου.

7. Αθανάσιος Μπακαλέξης, εκπρόσωπος του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, ως μέλος.

8. Γεράσιμος Βουδούρης, εκπρόσωπος του Ταμείου Σύνταξης και Αυτ. Υγειονομικών ως μέλος.

9. Σάββας Ρομπόλης, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, ως μέλος.

Γραμματείς της Επιτροπής ορίζονται ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος και η Αικατερίνη Κονδυλοπούλου, υπάλληλος της ΓΓΚΑ.